
Jagung rebus yang sememangnya enak dan menjadi kegemaran anak-anak. Baik direbus mahupun dibuat cucur jagung, sememangnya ibu-ibu dah tak payah nak fikirkan menu lain. Jom cuba resipi jagung cheese yang dikongsikan oleh puan Aszulia Tajuddin Meeracle ini. Anak-anak yang sukakan cheese pasti gemar akan terpikat dengan menu yang disediakan ini.
Menu petang.Untuk yang ada jagung dirumah ya maok cuba kelainan apa kata try jagung cheese tok.Perghhh… kompom uols Sik cukup makan
Jagung cheese is done! Ajuh pergi rumah #maksinga
Resepi simple debah tok.
- Jagung direbus dolok biar kasi empuk.
- Dah mendidih jagung ya tek, buang separuh air rebusan jagung ya untuk digantikan dengan susu cair
- Masuk gula dan garam secukup rasa kitak. Masokkan marjerin 2 sudu.
- Last sekali cheese slice ikot suka uolss
- Siappp dah.Bole share uolss . Tenkiu
#maksingakitchen
#jagungcheese
Resepi Snek Churros Viral Ni Memang Mudah Nak Buat. Confirm Sedap!

Makan Churros ni memang sedap, nak beli pun kena tengok bajet jugak sebab harganya agak mahal. Lagi pulak jika ada anak ramai, beli sikit tak cukup. Nak rasa lebih enak, Churros ni sedap di makan ketika panas-panas.
Apa kata cuba resepi ini yang boleh menyelamatkan bajet anda, malah anak-anak dan suami pun boleh makan dengan puas sampai kenyang.
Nak buat pencuci mulut untuk open house untuk kawan-kawan pun boleh. Menarikkan. Apa yang pasti, resepi viral ini, bukan sekada resepi, tetapi turut berkongsi petua untuk mendapatkan Churros yang rangup dan lembut. Jom cuba lakukannya!
CHURROS
1 cwn air*
1 sudu besar mentega/margerin
1 sudu besar gula* (gula yg bancuh teh kopi tu)
1 sudu teh esen vanila*
Secubit garam*
1 cwn tepung gandum
1 bj telur B
Cara-cara:
1. Satukn bahan2 bertanda * dlm kuali (sy guna kuali non stick). Buka api dan kacau smpai gula larut… dn mentega tu cair…
2. TUTUP api, masukkn tepung sikit2 smbil kacau dgn senduk… Trs je balik2 kn tepung tu smpai doh yg lembut terhasil… Klau doh tu berketul2, pedulikn jee…
3. Telur pukul dadar sikit dn tuang dlm doh. Doh masih panas, jd trs je uli2 dgn senduk… Bila doh dh sejuk sikit dn blh dipegang, uli la dgn tgn smpai betul2 sebati dn xde lg ketul2 tepung.
Tips : Doh yg cantik adalah doh yg licin dn agak kenyal. Tak melekat2 dekat tgn.
4. Masukkn doh dlm piping bag… Guna star nozle dan paipkn ats dulang yg dialas baking paper (tujuan xnk bg melekat je…)
Sementara dok paip Churros tu, blh la panaskn kuali minyak.
5. Goreng sehingga keemasan dn diangkat.
6. Sira dgn gula icing dn sedikit serbuk cinnamon. Lbh umph klau dip dlm sos coklat.
Rujuk gambar:
SOS COKLAT
°°°°°°°°°°°°°°°°
100g coklat masakan
1 sudu mentega (sy guna 2 sudu minyak jagung je)
– cairkn secara double boile
Tips :
1. Ada bberapa resepi Churros yg sy dh try, bg sy ini yg terbaik. Rangup di luar, lembut di dlm…
Ada resepi sy buat, Churros sy keras mcm belimbing besi… sbb tepung yg berlebihan. TEPUNG 1 CAWAN dh cukup yee… klau lebih, kompen blh baling dinding.
2. Masa nk masukkn tepung, kebykkn resepi suh perlahankn api… Tapi sy TUTUP API masa tu…
Ikut petua, Jgn uli tepung dgn air yg menggelegak… Ini utk mndptkn churros yg berkulit rangup dn kerangupan tu tahan lbh lama…
3. Klau agak2 doh panas lg, x blh nk uli dgn tgn… blh je tunggu kejap, no hal ? Take ur time utk uli doh bg licin yee… x perlu trgesa2 sbb kuih ni xde istilah bantat ke ape…
4. Seelok2nya guna piping bag yg tebal klau xnk 10 kali tukar bag… klau piping bag nipis, kompom pecah.
5. Guna star nozle utk corak belimbing yg cantik. Klau nk guna acuan samprit pn blh. Pd yg x pentingkn rupa, nk gentel je pun xde masalah hehee…
Saiz Churros sy ni, agak2 dlm 2 inci setiap satu.
6. Pd yg expert pro master (hehee…) blh je paip trs dlm minyak yg panas…
Sy cuma amatur, jd sy paip dulu smua dlm dulang… sbb nk standardkn saiz. Pastu br campak smua sekali dlm kuali… masak pn seragam je…
Selamat mencuba!
Kerdit: BBOS via Resepi sedap
Ini Rahsia Resipi Kuah Kicap Dan Pes Cili Jadikan Char Kuay Teow Lebih Sedap.

Menu minum petang paling mudah adalah masakan bergoreng sama ada mee goreng atau char kuay teow. Tapi nak buat rasa macam kena lah tahu rahsianya.
Kepada suka masakan char kuay teow boleh cuba resipi ni. Siap ada cara nak buat kuah kicap dan pes cili. Rupanya ini penyedap buat rasa char kuay teow ini resipinya.
______________________________
Resepi Char Kuay Teow.resepi ni dah banyak kali saya buat untuk makan sendiri,untuk open house pun boleh tapi kena masak satu-satu hidangan la ye baru sedap,makan panas-panas.
RESEPI CHAR KUAY TEOW
(Resepi untuk 4~ 5 orang makan.kalau nak banyak gandakan sukatan.
bahan kuah kicap:(boleh sediakan awal)
1 liter air
6 ulas bawang putih(ditumbuk)
1 kiub ayam
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan kicap manis
3 sudu makan kicap sotong
2 sudu makan gula
garam
caranya:
satukan semua bahan kecuali garam.Didihkan 20~ 25 minit.
dah siap baru letak garam.
biar kuah rasa masin sikit.
bahan pes cili :(boleh sediakan awal)
100 gm cili kering(bersihkan)
1 genggam udang kering
1 labu bawang putih
minyak masak secukupnya
caranya:kisar semua bahan,tumis sampai garing dan pecah minyak.siap.boleh simpan.
Minyak bawang putih:(tak ada dalam gambar-kalau tak buat pun tak apa)
kisar 1 labu bawang putih dan rendam dalam minyak.(agak-agak secawan)
Bahan-bahan lain:
Udang yang dah dibersihkan
tauge,kucai
kuay teow halus
telur
Cara-cara memasak char kuay teow:
1)panaskan 1 sudu minyak bawang putih.
2)goreng udang sebentar(ikut suka berapa ekor nak).boleh juga letak isi kerang kalau ada.bila udang dah masak.
3)masukkan 1 sudu makan pes cili.
kacau.
4)masukkan 1 senduk kuah kicap char kuay teow(ikut suka banyak mana kuah yang kita nak).Dah mendidih.
5)terus masukkan tauge,kucai & kuay teow.kacau-kacau sekejap aje jangan lama sangat nanti kuah kering.
6)Pecahkan telur,tutup api dan terus kacau laju-laju.siap.
Nota:-
1)setiap kali buat set char kuay teow ni masakan yang pertama mesti kena cuba dulu dan adjust masin,manis,pedas semua.sebab setiap bahan yang kita gunakan tak sama,lain jenama lain rasanya.adjust rasa dalam kuah kicap tu.tambah apa yang kurang.bila dah ok yang pertama tu barulah senang nak masak yang seterusnya.
2)Udang ikut suka nak kopek atau tak.kalau kopek,kulitnya jangan buang tapi direbus dan masukkan airnya dalam rebusan kicap tadi.
Selamat mencuba!
Kredit: EnazKitchen
Guna 2 Bahan Ini Jika Mahu Peti Sejuk Berbau Harum Dan Segar. Serius Memang Beraroma, Jom Ibu-Ibu Cuba Tip Ini!

Peti ais yang dah lama sangat tak dicuci memang meninggalkan bau yang kurang enak. Lebih-lebih lagi bila ada makanan atau sisa makanan yang tertumpah dan melekat pada peti sejuk.
Bau hanyir ikan dan bahan basah lain yang melekat pada bahagian pembeku juga akan meninggalkan bau yang kurang enak pada keseluruhan bau peti ais.
Sesekali rajinkanlah diri untuk bersihkan peti ais anda. Alang-alang dah bersihkan tu, cubalah cara untuk kekalkan keharuman dengan cara ini. Senang sahaja, cuma gunakan bahan yang sentiasa ada di rumah. Paling penting tidak menggunakan kos yang mahal, peti ais juga kekal harum dan wangi. Bagaimana? Cuba cara ini.
BAHAN-BAHAN:
Lemon
Esen vanila
Nak mencucinya pun kena ada caranya. Bagaimana nak gunakan dua bahan ini untuk mencucinya? Ikuti langkah ini.
1. Keluarkan semua barang dan makanan dari peti ais. Kosongkan kesemuanya.
2. Basahkan tuala dan bersihkan bahagian dalam peti ais.
3. Ambil sepotong lemon dan perahkan pada seluruh kawasan peti ais. Gunakan tuala tadi untuk mencuci lemon hingga rata. Biarkan kering.
4. Apabila kering, letakkan sedikit esen vanila dengan haruman ros pada tuala basah dan sapukan pada keseluruhan peti ais.
5. Tutup peti ais selama 30 minit dan biarkanlah seketika.
6. Selepas 30 minit barulah dimasukkan semula kesemua barang dan makanan ke dalam peti ais. Susun kemas.
7. Hasilnya peti ais akan berbau lebih harum dan segar.
Selamat mencuba!
Foto: Ceritera cinderella.blogspot