Ramai yang tidak sedar akan kepentingan menjaga kebersihan gigi. Malah ada yang beranggapan bahawa rawatan gigi itu tidak penting asalkan gigi boleh mengunyah makanan.

Perkongsian oleh doktor gigi ini, Dr Izaza Mohd Zan mendidik kita agar menjaga kesihatan gigi dengan sempurna.

 

IKLAN

Ramai yang tanya, “Nape patient boleh simpan banyak karang gigi, macam mana dia boleh hidup dengan karang gigi banyak tu?”
.
Memang nampak pelik, tapi memang patients macam tu wujud dan memang real patients
.
Ada beberapa sebab patients tu boleh hidup dengan karang gigi yang banyak dan karang gigi tu macam biasa dan okey bagi dia
.
Sebab pertama yang biasa Dr Izaza dengar
“Laa, karang gigi kena buang ke doktor? Bukan ke kalau buat scaling selalu gigi akan nipis”
.
“Saya tau, kena buat scaling, tapi buat scaling ni ngilu saya tak tahan ngilu, dah buat lagi ngilu rasa gigi dah lain”
.
Antara sebab yang biasa Dr Izaza dengar dan alasan yang paling biasa Dr Izaza dengar dan agak frust bile patients bagitau, “Eh, ada ke rawatan cuci gigi hilangkan karang gigi?”
.
Masa ni dalam hati Dr Izaza memang tetibe sayu, sebab tak ramai yang tau pasal rawatan asas di klinik gigi
.
Masih ramai yang tak kenal sape Doktor gigi dan paling sedih, ramai yang tak tau penting jaga gigi dan perlu simpan gigi sampai mati
.
Perkara nih buatkan Dr Izaza lebih kuat untuk #SHARE pada semua sahabat #tentanggigi, supaya lebih ramai yang tau pasal gigi
.
Bukannya Dr Izaza nak glemer bile share pasal gigi di media sosial, cuma nak semua orang sedar tentang penting jaga gigi dan fungsi gigi bukan sahaja untuk makan, tapi lebih daripada kunyah makanan tapi untuk kesihatan kita
.
Doakan Dr Izaza sentiasa ada idea dan rajin untuk post banyak pasal gigi kat FB nih yeh

IKLAN


Dr Izaza Mohd Zan