Buah rambutan memang enak. Rasanya yang manis menjadikan ia antara buah yang digemari ramai.

Namun tahukah anda bahawa biji rambutan juga boleh dimakan. Jika sebelum ini biji durian, nangka dan cempedak boleh dimasak seperti goreng atau rebus. Kali ini, biji rambutan pula boleh digoreng.

Nak caranya ikuti perkongsian ini.

Sedap jugak bijik rambutan goreng ni. Rasa macam badam goreng..tapi goreng dengan majerin/mentega.

Kalau rajin goreng banyka boleh isi dalam dalam balang. Boleh lah mengadap sambil menonton tv nanti.

Resipi biji rambutan goreng

Jangan Buang Biji Rambutan, Rupanya Boleh Buat Goreng, Rasa Memang Sedap, Kudapan Paling Senang Nak Buat. 

  1. Bersihkan dahulu biji rambutan

2..Kalau semangkok kecil biji rambutan, majerin dalam 5 sudu besar

3. Bagi cair dulu majerin selepas itu masukan biji rambutan tadi.

4. Goreng sampai masak. Tahap garing ikut suka citarasa.

5. Kalau suka lepas angkat boleh letak garam. Tak nak letak garam pun boleh. Sebab majerin tadi dah rasa masin. 

Untuk pengetahuan anda semua, saya bukanlah orang yang pertama makan biji rambutan goreng ini ya. Dari dulu-dulu lagi orang makan biji rambutan goreng ni. Mungkin ada orang yang tak lalu nak makan. Ada yang lalu makan. Selera kita jugak berbeza.

Selamat mencuba!

Sumber: KNor Khalid

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI