Mungkin ada sesetengah orang suka membasuh pakaian atau kain-kain yang besar seperti langsir atau comforter di rumah, sama ada guna mesin basuh atau gosok sendiri guna tangan.

Namun, ada juga yang ambil jalan mudah lebih rela basuh di dobi layan diri dek kerana kekangan masa untuk basuh sendiri atau tempat terhad untuk sidai. Ye la bila di dobi layan diri kan kita boleh terus keringkan di mesin.

Kalau nak tahu, bila cuci kain yang besar dan berat sebegini ada ‘pantang larangnya’.  Rupanya anda perlu membaca dahulu panduan mencuci yang ada di pakaian yang hendak dicuci juga, panduan di pusat dobi tersebut.

Bagi anda yang ingin mencuci comforter macam apa yang dibuat di dobi, jangan tahu sumbat sahaja ya kerana ini beberapa perkara yang anda perlu buat kalau tak mahu comforter rosak!

Jangan Main Sumbat Je! Ni Cara Betul Nak Cuci Comforter Guna Dobi Layan Diri

TIPS CUCI COMFORTER CARA DOBI LAYAN DIRI

Tips mencuci bed comforter/toto/narita cara dobi layan diri:

IKLAN

1. Periksa label pada comforter untuk memastikan ianya sesuai untuk cucian mesin dan suhu air yang dibenarkan.

2. Pastikan tiada bahagian yang terkoyak atau tetas jahitan – ini untuk mengelak bahagian yang terkoyak menjadi lebih besar.

3. Pre-wash – cuci kotoran yang kelihatan (stain) menggunakan cecair pencuci.

4. Masukkan comforter ke dalam mesin basuh.

5. Untuk cucian yang lebih berkesan, guna mesin basuh yang besar dan satu mesin basuh untuk satu comforter.

IKLAN

6. Pilih suhu basuhan mengikut kesuaian fabrik. Untuk pelanggan yang ada masalah alahan, dicadang menggunakan cucian air hangat/panas untuk membunuh hama (dust mite).

7. Masukkan sabun dan pelembut fabrik di inlet masing-masing. Gunakan sabun yang lembut (mild).

8. Selepas selesai cucian, keringkan menggunakan mesin pengering pada suhu yang tinggi (high temperature) atau mengikut kesesuaian fabrik. Suhu pengeringan yang tinggi juga boleh membunuh hama.

IKLAN

9. Untuk pengeringan yang lebih efisien, guna mesin pengering yang besar dan satu mesin pengering untuk satu comforter.

10. Periksa kekeringan comforter sebelum pusingan tamat. Tambah tempoh masa pengeringan mengikut keperluan.

11. Masa pengeringan yang dicadangkan adalah 27 – 30 minit. Pastikan fabrik kering sepenuhnya untuk mengelakkan pertumbuhan kulat.

12. Cara lain adalah dengan menjemur comforter di bawah cahaya matahari yang terik selama beberapa jam untuk mengeringkannya.

Sumber: Bubble Laundrette Station

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI