Kuasa doa itu mustajab apatah lagi berdoa untuk ahli keluarga teruma ibu ayah kita.

Kuasa doa itu benar dan apabila dimakbulkan pasti kita akan berterusan untuk berdoa. Hal ini sama juga saat kita mendoakan ibu bapa.

Ingatlah bahawa sesulit manapun kehidupan atau apa-apa yang kita lalui, Allah S.W.T berkuasa untuk mengubah segalanya. Pesanan Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah;

“Setiap hari sedekahkan al-Fatihah kepada kedua ibu bapamu (baik yang hidup mahupun yang sudah tiada) nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu.”

Rezeki yang dimaksudkan bukan tentang wang semata-mata. Rezeki itu luas dan berada dalam berbagai-bagai bentuk. Segala nikmat yang datang daripada Allah S.W.T seperti kesihatan, kasih sayang, makanan, jodoh dan bermacam-macam lagi.

Tambah pula, semua yang hidup akan memperoleh rezeki daripadaNya. Namun yang paling penting ialah keberkatan rezeki tersebut. Dengan berdoa serta berbuat baik kepada ibu bapa, rezeki akan lebih mudah untuk diperoleh serta dipermudahkan urusan.

Satu kisah yang dikenali sebagai “Ashab al-Ghar” (penghuni gua) iaitu kisah tiga orang pemuda yang terkurung dalam sebuah gua lalu memohon bantuan daripada Allah dengan memperlihatkan amalan-amalan soleh yang pernah dilakukan.

IKLAN

Salah seorang daripada mereka teringat tentang amalan soleh di mana dia berbuat baik kepada orang tuanya. Disebabkan amalannya itu mendapat keredaanNya, mereka akhirnya selamat keluar dari gua itu.

Cara Berdoa

Belum sempurna bakti kita terhadap ibu dan ayah apabila tidak mendoakan kebaikan dan ampunan untuk mereka. Tidak lupa juga mendoakan mereka supaya diberikan ganjaran syurga.

Allah S.W.T juga memerintahkan setiap anak agar mendoakan kedua ibu bapanya.

Contoh doa yang disebut dalam al-Quran ialah;

IKLAN

“Wahai Tuhanku, kasihanilah mereka berdua (ibu dan ayah), sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku pada waktu kecil. Surah Al Isra 17:24

Ya Tuhanku! Ampunilah aku, ibu bapaku. Surah Nuh 71:28

Ya Tuhan kami, beri ampunlah aku dan kedua ibu bapaku.
Surah Ibrahim 14:41

Sewaktu mereka sudah tiada di dunia pula, kita sebagai anak-anak yang boleh membantu mereka di alam sana. Daripada Abu Hurairah R.A berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda;

IKLAN

“Apabila seseorang meninggal dunia, maka putuslah segala amalannya kecuali tiga iaitu: Sedekah yang ditinggalkan semasa hidup, ilmu yang di menfaatkan dan anak yang soleh yang mendoakan kedua ibu bapanya.”

Riwayat Muslim

Oleh itu, kita sebagai anak perlulah sentiasa mendoakan kebaikan kepada ibu bapa kita. Mereka berdua yang telah berusaha membesar, mendidik dan banyak berjasa dalam hidup kita. Mereka memang teringin sekali untuk melihat kejayaan dalam hidup kita.

Maka, kita seharusnya membalas kembali jasa-jasa mereka walaupun hanya dengan doa-doa yang sering disampaikan. Itulah hadiah yang pasti diharapkan oleh kedua-dua orang tua kita.

Sama ada kita mendoakan kebaikan buat mereka ketika mereka masih hidup ataupun telah meninggal dunia. Doa kita tersebut sangat mustajab dan bakal diterima disisi Allah S.W.T. InsyaAllah

Kredit: facebook Ustaz Sharhan Shafie