Ibu bapa mesti risau bila tengok anak macam tak berapa nak beri perhatian. Bila dipanggil, tak berapa nak respond.
.
Yang jenis bila datang dekat. Terus lari atau nangis.
.
Yang degil kepala batu ni mak cakap jangan buat. Dibuatnya juga.
.
Bila cakap dengan mereka. Masuk telinga kanan keluar telinga kiri.
.
Tengok wajah pun boleh nampak fikiran melayang.
.
TAPI!
Bila bagi fon dekat anak tengok Cocomelon. Buat main game. Terus senyap. Jadi budak baik.
.
Masalah macam ni tak elok disettlekan menerusi gajet. Terutamany ketika anak tengah membesar.
.
Bab fokus ni tugas prefrontal cortex.
.
Satu kajian dalam jurnal Russian Psychological Society (2013) kaji tentang gajet.
.
Perasaan kebergantungan pada gajet dan kesediaan untuk tolak penggunaan gajet.
.
Menarik sebab boleh lihat teknologi berkembang seiring waktu.
.
Kajian mendapati ada 2 faktor utama terbentuknya penggunaan gajet berlebihan iaitu ‘perubahan dalam keperluan’ dan ‘perubahan dalam psikologi.’
.
Boleh rewind tahun 90an dulu. Masatu takde smartphone. Takde iMac. Mesej hantar surat. Tapi takde yang ketagih surat.
.
Lepastu tengok pula tahun 2022. Lambakan gajet serba canggih. Keperluan berubah.
.
Kalau boleh semua nak online.
Pelbagai perkara boleh settle guna gajet. Surat tak guna dah. Internet ada.
.
Gajet ni keluarkan blue light. Matahari pun ada blue light. Cuma beza antara blue light semula jadi dengan blue light artificial.
.
Cahaya matahari ni bergerak melalui atmosfera.
.
Gelombang ni pendek tapi tenaganya tinggi menyebabkan pelanggaran dengan molekul udara.
.
Kesannya cahaya biru bertaburan di mana-mana. Sebab tu bila tengok langit warnanya biru.
.
Pemberian Tuhan. Blue light matahari ni badan kita guna untuk kawal kitaran tidur bangun. Dikenali sebagai ‘circadian rhythm.’
.
Kalau blue light gajet?
Tegang mata, sakit kelapa, mental fizikal terasa letih.
.
Ramai yang tidak sedar bahawa mereka ketagih gajet. Sayang kalau usia muda lagi dah bergantung pada gajet.
.
Mesti ada punca penyebab anak jadi tak fokus.
Boleh recheck balik anak main apa. Anak makan apa. Anak habiskan masa buat apa.

Sumber: Dr Rizal

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Keluarga akan mengadakan program e-keluargagader : Jom Masak Menu Iftar Kegemaran Keluarga secara virtual pada 2 April ini jam 2.30 petang- 4.30 petang. Jom daftar ramai-ramai, kita belajar buat 2 menu berbuka yang istimewa daripada chef terkenal, Chef Amer. Hanya RM 20, dan anda layak menerima satu tiket Farm In The City secara PERCUMA dan banyak lagi hadiah menarik ditawarkan untuk peserta. Jadi usah tunggu lagi, jika anda berminat, daftar di link ini https://toko.ideaktiv.com/product/jom-masak-menu-iftar-kegemaran-keluarga/ Anda juga boleh whatsapp admin di 016-9647520 untuk info lanjut.

KELUARGA TALK: Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridzwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

Terkini: E-TOUR KE FARM IN THE CITY. ENJOY!

MedicKeluarga: Dialisis, Peluang Kedua Pesakit Ginjal. Pakar Buah Pinggang Ni ada jawapannya.

MedicKeluarga: Obesiti dalam keluarga atasi cara selamat. 

IKLAN

MedicKeluarga: Berapa lamakah luka jahitan czer atau caesarean akan pulih? Bilakah masa sesuai untuk memulakan hubungan intim?

MedicKeluarga: Mandi malam ketika hamil. Ada pendapat kata nanti bengkak kaki. Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

IKLAN

MedicKeluarga: Betul ker ni, makan atau minum pati ikan haruan mampu sembuhkan luka operation dengan cepat? Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

Bintang Kecil: Periksa mata, kerana dari mata turun ke hati

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara