Masih keliru nak ambil atau tidak moratorium? Tak ambil nanti menyesal, ambil pula banyak masalah timbul kemudian hari. Pastinya pelbagai persoalan yang bermain difikiran.

Bagi yang tidak mempunyai ilmu ekomoni tentu gusar, hanya mendengar cakap-cakap kawan sahaja sama ada ambil atau tidak tanpa memikirkan adakah pilihannya tepat.

Sebaiknya apabila kita membuat keputusan seharusnya kita tahu apa yang kita buat. Bukan seborono buat sesuatu perkara sahaja.

Jadi untuk tahu sama ada moratorium ini perlu atau tidak dengan jelas, ikuti perkongsian menarik oleh saudara Mohd Shukur yang merupakan bekas banker dan kini merupakan penasihat kewangan. 

Ikuti perkongsian beliau.

NASIHAT SAYA TENTANG MORATORIUM.

Alhamdulillah, saya berjaya menahan diri dari memberi pandangan tentang Moratorium sehingga 7 Julai, iaitu tarikh mula mohon dan sekarang boleh lihat syarat-syarat yang digunapakai oleh bank.
1) Ada banyak juga kebaikan moratorium ini ( selepas ini diringkaskan..sebut mora) dan ternyata ianya tidaklah dimasukkan dalam Rescheduled & Restructure ( R&R ) dalam CCRIS.

2) Siapakah yang seeloknya kena ambik mora ni ?
Jika cash flow kau tak bagus, elok ambik.
3) Jika cash flow OK dan kau handal “money make money” pun bagus ambik. Apa sangatlah interest terakru tu bagi orang yang boleh gandakan extra cashflow 6 bulan ni.

4) Jika kau ragu-ragu… nak ambik ke tak mora ni. Eloklah ambik. Orang kaya tak ragu-ragu, mereka sangat jelas tentang kedudukan kewangan mereka.
5) Jika kau beli kereta mewah disebabkan kena jolok kat kawan2 dan sekarang terasa komitmen berat, elok ambik sebelum makin berat dan tumbang. Kalau sebulan 2K, so 6 bulan kau ada 12K untuk Cash Reserve kau.
6) Jika kau baru pindah rumah, siap renovate bagai penuh stylo dan kau beli petiais baru, dapur baru dan pelbagai kelengkapan rumah guna credit card sampai maksimum dan kau pening bayar minimum sahaja, elok kau ambik mora ni. Interest Credit Card tu 18% lagi teruk kena…guna mora utk bayar baki credit card.

7) Jika kau terfikir nak ambik Mora ni sebab saving kau takde langsung, Yes…kau sesuai ambik….so mora ni macam ‘cuti bayar loan kereta & rumah’ selama 6 bulan untuk buat saving. Matlamat ialah peace of mind yang kau ada savings @ emergency fund. Kalau tak, kau dalam bahaya sebab saving yilek.
 Moratorium ni pun Bank tak happy, sama macam orang pinjam duit kau dah janji bayar ansur-ansur setiap bulan tapi kau terpaksa bagi 6 bulan dia tangguh bayar. Jangan kau anggap Bank nak untung jer, kau pun untung. Mengambil Mora ini tidak bermakna kau tak bagus atau teruk.
Tetapi cara kau gunakan duit mora ni yang tentukan samada kau bagus atau tidak.
9) Jika kau tengah sakit cash flow, dan jika tak yah bayar ansuran kereta dan rumah selama 6 bulan ni akan Okay sket, YES kau lah golongan sasaran dan mora ni penyelesaian masalah kau.
10) Ada yang kata jangan ambik mora untuk loan kereta, begini….jika cash flow kau cantik, betullah dia kata. Tapi jika cash flow tak cantik, elok ambik. Nanti kau stress, pening, dapat darah tinggi.
Bila darah tinggi, kau tak boleh hadapi tekanan. So kau tak boleh berjaya dalam karier / bisnes, ada problem sket kau akan melenting marah. Nak berjaya ni kau mesti hadapi tekanan.
Dah kau tak nak pakai MyVi second….. nak pakai H atau Merc, so begitulah.

Yang tak perlu Mora

11) Siapakah orang yang tak perlu ambik Mora ?
Dia tak terjejas sikit pun. Cash flow cun giler. Savings banyak.
Rumah pun ada 3 bijik cash. Kereta ada 5 buah cash. Benda2 branded pun dia tak minat nak beli sebab orang tau dia terlebih dari mampu.
Orang camni tak perlu ambik Mora. Buat semak. Amboiii 
12) Ada orang kata, moratorium ni akan lanjutkan lagi tempoh pembayaran hutang, macamana kalau meninggal dunia, kesian anak bini tanggung hutang 
Ini senang sahaja. Katakanlah mora kau sebulan R.M 5000 so 6 bulan ialah R.M 30,000.
Kau hanya perlu ambik takaful atau jika dah ambik, hanya tambahkan lagi Sum Covered 30,000 ribu sahaja.
Alang-alang 30,000 baik kau genapkan 50,000 Perlindungan Takaful kau untuk keluarga tersayang.
50,000 tu kalau lelaki umur 30 tahun baru R.M 59 sebulan jer.
Boleh pm Pakar Hibah Takaful, Asyraaf Bohari atau tekan link https://bit.ly/2TJcem8

13) Mora ini tidak ada caj ‘interest atas interest’, tidak ada penalti, tidak ada R&R dalam CCRIS tetapi ianya ada interest terakru ( accrued interest ).
Oleh itu ianya memanglah ada peningkatan kos tapi itu biasalah hanya interest terakru sahaja, kau mestilah bekerja lebih sedikit dan duit penjimatan mora mestilah digunakan dengan baik bukan untuk dibazirkan seperti membeli barangan bukan keperluan …contoh tukar handphone, tukar sofa dll.
Gunakan untuk survival keperluan kepada yang terjejas.
Untuk yang tidak terjejas boleh simpan ditempat yang menghasilkan pulangan / dividen bertujuan sebagai emergency fund.
Ini pilihan terbaik sekarang untuk mereka yang terjejas.

IKLAN

Juga siapa yang takde saving, sebab bahaya sekarang kalau apa-apa berlaku nanti seperti dibuang kerja dan lain-lain. Orang kaya dan yang tak terjejas apa pun, kau tak ambik pun takpe.

14) Apa pun keputusan kau buat, hanya kau yang tahu kedudukan sebenar kewangan kau. Bukan orang lain yang akan bayarkan bulan-bulan kereta dan rumah kau.

Jangan terkejut, jika dari 10 orang yang mengkritik Moratorium tu, 8 akan ambik mora kecuali dia ialah yang No. 11 di atas.

15) Mesej saya jika dipermudahkan kepada sebaris ayat sempoi ialah 👇
TAKDE DUIT KAU PENING KEPALA,
ADA DUIT KAU HILANG PENING KEPALA.
Beringatlah semua ✌️

Link mora ada di bawah dan boleh baca lagi sharing di ruang comment.
𝐌𝐎𝐑𝐀𝐓𝐎𝐑𝐈𝐔𝐌 𝟑.𝟎 (𝐓𝐀𝐍𝐏𝐀 𝐒𝐘𝐀𝐑𝐀𝐓)
𝗟𝗶𝗻𝗸 𝘂𝗻𝘁𝘂𝗸 𝗠𝗼𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶𝘂𝗺 𝗔𝘂𝘁𝗼 𝗔𝗽𝗽𝗿𝗼𝘃𝗲𝗱 𝗕𝟰𝟬/𝗠𝟰𝟬/𝗧𝟮𝟬 :
1. Moratorium 𝙈𝙖𝙮𝙗𝙖𝙣𝙠
https://www.maybank2u.com.my/…/announcement_financial…
2. Moratorium 𝘽𝙖𝙣𝙠 𝙍𝙖𝙠𝙮𝙖𝙩
https://cv19-support.bankrakyat.com.my/
3. Moratorium 𝘽𝙖𝙣𝙠 𝙄𝙨𝙡𝙖𝙢
https://vao.bankislam.com.my/ppb/
4. Moratorium 𝘾𝙄𝙈𝘽
https://www.cimb.com.my/covid19support
5. Moratorium 𝘽𝙎𝙉
https://www.bsn.com.my/page/TRA
6. Moratorium 𝙋𝙪𝙗𝙡𝙞𝙘 𝘽𝙖𝙣𝙠
https://www.pbebank.com/Others/COVID-19.aspx
7. Moratorium 𝘼𝙢𝙗𝙖𝙣𝙠
https://www.ambank.com.my/eng/targeted-repayment-assistance
8. Moratorium 𝙍𝙃𝘽
https://www.rhbgroup.com/…/campa…/PostMoratoriumEForm…
9. Moratorium 𝘼𝙛𝙛𝙞𝙣 𝘽𝙖𝙣𝙠
https://www.affinbank.com.my/…/Financial-Assistance…
10. Moratorium 𝙈𝘽𝙎𝘽
https://www.mbsbbank.com/bm/notices/moratorium
11. Moratorium 𝘽𝙖𝙣𝙠 𝙈𝙪𝙖𝙢𝙖𝙡𝙖𝙩
https://map.muamalat.com.my/
12. Moratorium 𝙆𝙪𝙬𝙖𝙞𝙩 𝘽𝙖𝙣𝙠
https://www.kfh.com.my/…/per…/announcements/KFH-RAP.html
13. Moratorium 𝘾𝙞𝙩𝙞𝘽𝙖𝙣𝙠
https://www.citibank.com.my/…/moratorium…/index.html
14. Moratorium 𝘼𝙡𝙡𝙞𝙖𝙣𝙘𝙚 𝘽𝙖𝙣𝙠
https://www.allianceonline.com.my/…/loan_moratorium.do
15. Moratorium 𝘼𝙜𝙧𝙤𝘽𝙖𝙣𝙠
https://www.agrobank.com.my/my/bbb/
16. Moratorium 𝙃𝙤𝙣𝙜 𝙇𝙚𝙤𝙣𝙜 𝘽𝙖𝙣𝙠
https://www.hlb.com.my/…/hlb-payment-relief-assistance…
17. Moratorium 𝙎𝙈𝙀 𝘽𝙖𝙣𝙠
https://smebank.com.my/en/financing-payment-assistance
18. Moratorium 𝙎𝙩𝙖𝙣𝙙𝙖𝙧𝙙 𝘾𝙝𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧𝙚𝙙 𝘽𝙖𝙣𝙠
https://www.sc.com/my/important-information/covid-19/
19. Moratorium 𝘼𝙡 𝙍𝙖𝙟𝙝𝙞 𝘽𝙖𝙣𝙠
https://www.alrajhibank.com.my/…/financial-assistance
20. Moratorium 𝙐𝙊𝘽 𝘽𝙖𝙣𝙠
https://www.uob.com.my/…/covid-relief-assistance.page
21. Moratorium 𝙊𝘾𝘽𝘾 𝘽𝙖𝙣𝙠
https://www.ocbc.com.my/perso…/Loans/moratorium/index.html
22. Moratorium 𝙋𝙏𝙋𝙏𝙉
https://www.ptptn.gov.my/penangguhanpkp3.0/

Sumber: Mohd Shukur

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520