Hidayah itu milik Allah. Tidak kira umur mahupun pangkat serta darjat, andai Allah mahu membuka hati, tiada apa yang dapat menghalangNya.

Demikian juga dengan selebriti ini. Dia yang cukup dikenal bersama kumpulan One Nation Emcee rupa-rupanya menyimpan satu kisah yang cukup menyentuh hati.

Aku tak sangka pulak dapat jumpa Rapper Jojo One Nation Emcees dalam jemaah ni.

Ini semua kuasa Allah Bhai…

Sebelum berangkat ke Langkawi sebagai Moderator Jemputan aku cuma di maklumkan yang hanya beberapa artis Rock dan Band Boys yang akan bersama sama di dalam Program Sembang Santai Hijrah Selebriti.

 

Semasa di dalam Musyuarah aku perhatikan seorang anak muda yang berbadan sasa memakai kurta serba putih dan serban putih dengan muka jernih yang berseri seri…memandang aku dan senyum…

Aku bertanya kepada Ali Xpdc…

“Bro…Bhai tu macam aku pernah nampak jeeer…. ! “

Ali Xpdc jawab…

“Itu kan Rapper Jojo One Nation Emcees”

Aku….Subhanallah… !!!

Rapper Jojo One Nation dah keluar Dakwah…

Cerita

Malam tadi aku bersembang panjang dengan Rapper Jojo One Nation…

Aku tanya Jojo….”Jo, macamana lu boleh dapat hidayah ni…keluar Tabligh ni…?

Jawab Jojo…” Bang…lebih 10 tahun aku tak solat dan semalam………..” Jojo tunduk seperti mau menanggis…….

Barakallah Bhai…akhirnya aku tangguh dari Langkawi, maka tinggal lah jemaah induk Artis yang akan menghabiskan baki masa Tasykilnya yang masih ada 10 hari lagi…lebih kurang..

Bhai…semalam aku ada postkan video clip pendek tentang Jojo One Nation Emcees yang keluar Dakwah Tabligh bersama jemaah artis…

Hari ni aku sambung part 2…ok,

Satu badan aku berpeluh…setiap masa…dengan kerja dakwah yang tak boleh nak rehat…di tambah pula dengan badan aku yang lemak makin bertambah berkilo kilo maka makin basah kuyup baju…takper, semuga setiap titisan peluh mereka yang keluar jalan Allah ni nanti akan di kira juga oleh Allah Taala untuk padamkan api Neraka….amiin.

Cerita

Aku tak punya banyak masa…semasa aku ke Langkawi untuk menjadi Moderator Jemputan Program Sembang Santai Hijrah Selebriri dan nusrah jemaah Artis @ GRGB ni…aku terpaksa meninggalkan anak perempuan kecil aku yang tengah demam panas…semuga Allah memberikan afiat yang baik ke atas bayi perempuan ku Amni Jameela…amin

Sekarang aku berada di TBS Bandar Tasik Selatan…naik Bas untuk balik ke Dungun..

Sebelum tangguh dari Langkawi aku sempat bersembang dengan Penyanyi Rap One Nation Emcees…

Sesi temubual aku hanya adakan di kedai kopi Pakcik depan masjid sahaja…real punya warung…atas bukit tepi pantai depan masjid…bestkan..!

Masa suntuk sangat…aku terpaksa bergegas balik ke Dungun untuk buat persiapan untuk ke Tanah Suci menunaikan Umrah…bermakna aku hanya balik satu hari dan keesokan aku mesti datang lagi ke Seri Petaling kerana lusa adalah hari penerbangan aku ke Madinah…

Allahu…masa terasa sangat sangat tak cukup…bussy giler dengan kerja agama ni…!!!

Keaadaan kesuntukan masa ini menyebabkan aku teringat akan pesanan dan kata kata elderst Nizamuddin…kata mereka…

“Sekiranya kita betul betul buat usaha agama dan sambut takaza maka sibuk kita akan mengalahkan kesibukan seorang Perdana Menteri..”

Fuuuuh…!!! Sekarang baru aku faham Bhai…!!!

Berbalik kepada sesi temubual aku bersama Jojo One Nation Emcees…soalan pertama yang aku tanya ialah bagaimana dia boleh dapat hidayah keluar Tabligh ni…

Cerita si Jojo kat aku….

Macamni bang…aku ni orang Sabah bhaa…walaupun aku tak kuat agama tetapi arwah Mama aku selalu pesan sama aku tentang solat….

Mama aku selalu bilang….Jo solat jo…jangan kamu tidak solat…

Semasa Mama aku hidup…hari hari dia pesankan aku supaya solat…jadi aku dulu sewaktu kecil dan tika sekolah rendah rajin aku ke Masjid bhaa…

Lama lama bila sudah membesar aku minat musik dan sudah jarang jarang pergi masjid…sehinggalah aku jadi serius tentang musik maka bila sudah terlibat dengan musik aku terus tidak solat lagi…

Aku tanya si Jojo…

IKLAN

“Kenapa tak solat…? Semua orang Islam kena solat…pènyanyi pun kena solat…”

Jawab si Jojo…

“Tidak tau bang kenapa aku tidak mau solat…”

Sedar tidak sedar lebih 10 tahun bang aku abaikan solat…kadang Solat Jumaat pun tidak…kerana aku tidur lewat pagi bangun selepas tengahari…malam bikin Show dan kalau takada show aku enjoy bang….”

Hidup aku berubah bang bermula pada tahun 2008 bila aku hijrah dari Sabah ke Kuala Lumpur…

Cerita Jojo lagi…”Kami One Nation Emcees telah menang dan jadi juara di dalam Rancangan Pertandingan Nyanyian dan persembahan Hiphop Tv3 Gangstaz Season 2 yang mana 5 negara negara Asian telah menghantar wakil masing masing di dalam program tersebut..”

Jojo memberitahu aku yang dia bukan sekadar menyanyi malah beliau juga Rapper yang menjadi Kreographer mencipta rentak tarian bagi kumpulannya.

Aliran Hiphop begitu mempengaruhi hidupnya sehingga seluruh gaya hidupnya berbudayakan Hiphop…dari pakaian sehinggalah kepada kehidupqn hariannya.

Kehidupan menjadi artis dengan segala kesenangan dan kemasyhuran telah menyebakan aku hidup bersosial…tidak fikir lagi pasal agama apa lagi solat tetapi setiap kali aku melintasi masjid hati aku selalu menjadi gelisah dan terdetik bila aku mau solat kembali…

Kegidupan aku berterusan begitu bang…hidup dalam glamour…berfesyen dan sebagainya….sehinggalah aku pada suatu hari di tegur oleh seorang sahabat…

“Jo…bila lagi mau solat…jangan tinggalkan solat…kita muslim…”

Allahuakhbar…!!! Kata kata sahabat tadi menyebabkan aku teringatkan kata kata serta pesanan ibu ku…

Satu hari…sekumpulan anak anak muda telah datang mengetuk pintu rumah aku dan perkara yang sama mereka cakapkan…mereka mengajak aku ke masjid dan ingatkan aku pada solat…

Allahu…aku makin merindui ibu ku dan kata kata ibu ku tentang solat makin kuat menikam hati ku….

Aku merasa sangat sangat sedih bila teringat kan pesanan arwah ibu ku…ibu ku selalu menyuruh aku solat…ingatkan aku tentang solat dan kadang kala solat bersama aku…

IKLAN

Keinginan aku menjadi semakin kuat untuk solat…lalu aku membuat keputusan untuk mula solat kembali…mulai dengan Solat Subuh.

Esoknya aku bertekad untuk bangun solat subuh dan aku berjaya bangun pada jam. 4.30 pagi, aku bersiap siap untuk pergi Surau..jam 5 pagi aku telah turun ke Surau di kawasan Apartment yang aku tinggal.

Alhamdulillah….aku berjaya solat Subuh…lepas solat Subuh aku tidur dan bangun lewat petang….makanya aku solat 1 waktu aja…iaitu solat Subuh.

Sambung Jo…”Hati aku merasa tidak senang dan tenang bang bila aku cuma solat 1 waktu sahaja sedangkan aku tahu yang kita wajib solat 5 waktu, aku doa dengan Allah semuga Allah memberikan aku kekuatan untuk solat 5 waktu penuh dengan sempurna, dan selang tak berapa lama selalunya aku tidur selepas Subuh tetapi pada hari itu aku menjadi tidak mengantuk dan kalau tidur pun pukul 10 pagi aku sudah bangun dan rasanya tidur aku sudah puas dan cukup…

Masyallah…sebenarnya Allah Taala nak anugerahkan aku solat Zohor…jadi selepas hari itu aku mulai solat Zohor…dan mulai hari itu aku cuba menjaga solat subuh dan zohor danseterusnya Allah telah bukak jalan NYA untuk aku mudah solat Asar…Magrib serta Isyak…

Alhamdulillah….sekarang aku sudah solat penuh 5 waktu bang….kata Jojo dengan penuh perasaan gembira..!!!

Barakallah Bhai…korang tengok…bila ada niat nak jaga satu solat maka Allah bukak jalan untuk jaga 2 solat dan begitu lah Allah Taala bukak jalan dan beri kekuatan kepad Jojo untuk menjaga solat 5 waktunya…

 

Bhai…aku sambung lagi sesi temubual bersama si Jojo ni sambil menghirup teh tarik…

Tanya aku kepada si Jojo…

“Ok Jo…settle bab solat…ni plak macamana lu boleh keluar Dakwah Tabligh plak ni…?

Balas si Jojo…

“Bang aku ada seorang kawan…dia ni pun masa dulu remaja pun Rappers jugak…minat Rap tapi dia pergi sambung belajar di Madrasah….dia belajar agama sampai ke South Africa….sekarang jadi Ustaz….isteri dia Doktor…dia laa yang selalu ikram aku bhaa..

Dan beberapa hari lepas dia ada ajak aku datang ke Langkawi sambil join jemaah artis ini…dia bilang dalam jemaah ini ada ramai penyanyi Rock dan Bandboys…jadi aku fikir fikir boleh juga aku ikut 3 hari belajar agama…Rockers pun belajar agama sambil buatt dakwah…ajak orang kepada Masjid maka aku Rapper ni pun kenapa tidak boleh…

Nah…sekarang aku sudah keluar 3 hari….Masyallah…!!! Aku tidak tau mau explain bagaimana….Allah…Allah…

Apa yang aku tau….aku mahu sambung keluar Dakwah Tabligh menjadi 10 hari dan kalau boleh aku mau keluar 40 hari…!!!”

Kata Jojo…penyanyi Rap One Nation Emcees..

Aku…Allahuakhbar….Bhai…lu pikir la sendiri….!!!

Aku pun dah tak reti nak explain dan tasykil…!!!

Psst : Bhai….mana yang dah lama tak keluar tuh keluar laa Bhai…dan mana yang belum keluar 3 hari tuu…cuba cuba try test laa keluar 3 hari…

Dah keluar 3 hari baru tau…!!! Insyallah..

Sumber : Media Hiburan , Street Dakwah Writer – Ali Russia