Semestinya ramai antara kita orang perempuan bila lihat ada rekaan terbaru barang kemas yang tengah trending, kalau boleh ingin juga dimiliki. Jadi memikirkan cara yang lebih mudah tanpa perlu menangung kos yang mahal adalah dengan melakukan proses jual barang kemas lama dan dapatkan barang kemas yang baharu. Cara ini bukan sahaja dapat memuaskan keinginan untuk memiliki rekaan yang disukai malah emas juga dikatakan suatu cabang pelaburan yang menguntungkan di masa akan datang.

Pun begitu, sedang kita seronok mendapat emas baru dengan cara trade in emas lama, ada perkara serius yang perlu diambil perhatian agar proses jual beli tersebut bebas daripada unsur riba’.
Untuk mengetahui lanjut tentang ini, baca perkongsian ini.

Penjelasan oleh Ustaz Azhar Idrus , Dr Zaharuddin Abdul Rahman, Dato Dr Abdul Basit, AAM

Sedikit Ilmu Tentang Emas..Sebenarnya ramai lagi yang masih cetek tentang hukum hakam dalam jual beli emas. Sikit-sikit kita belajar. Cedok ilmu. Supaya tiada syubhah dalam apa yang kita lakukan lagi-lagi bab berkaitan dengan harta. Tau tak apa hukum Trade in Emas dengan Emas?

Perasan tak bila kita nak trade in kat kedai, kita akan bagi emas kita, staff timbang dan bagi harga sekian-sekian. Then staff minta kita pilih emas baru yang kita nak. Then kena tambah duit.

Tahu tak, lebihan duit yang kita tambah tu adalah riba?

Ya RIBA kawan-kawan. Cara trade in yang tidak mengikut syariat adalah haram di sisi Islam ye.

Macam mana cara trade in yang sah di sisi Islam?

Caranya, kita kena jual dulu barang kemas kita, then lepas dapat duit, lepas akad bagai, baru kita beli baru.

IKLAN

Transaksi tersebut mestilah taqabud fil hal yakni berlaku dalam satu masa.

SYARATNYA MESTI KITA PEGANG DULU DUIT HASIL KITA JUAL/TOLAK BARANG KEMAS TERSEBUT. TIDAK BOLEH TIDAK, MESTI PEGANG DULU DUIT TU.

Jual Emas Lama & Beli Baru, Kena Buat Ni. Kalau Tak, Ada Unsur Riba!
.

Melainkan kalau berat dan nilai harga emas dengan emas tadi adalah sama. Tanpa perlu berlaku penambahan duit dan sebagainya. Maka hukumnya adalah sah. Tapi mana mungkin kan? Harga emas pun berbeza hari ke hari. So cara paling selamat nak elakkan riba adalah dengan menjual terlebih dahulu, pegang duit dan kemudian beli emas yang baru.

Dalam seronok kita menjual dan membeli emas, ada syariat yang perlu dijaga.

IKLAN

Jual Emas Lama & Beli Baru, Kena Buat Ni. Kalau Tak, Ada Unsur Riba!
.

Kena berhati hati dalam jual beli emas. Agar syariat terjaga, simpanan terpelihara

Sama situasi kita trade in emas online pn kena transfer bayar dulu. Kemudian baru deal balik untuk beli emas lain

Jawapan Bagi ‘Trade in’ Emas Lama Dengan Emas Baru.

Jelas menurut perbahasan hukum bahawa ‘trade in’ emas lama dengan yang baru atau barang kemas emas lama dengan yang baru mestilah mengikut hukum yang dibincangkan di atas, iaitu menurut majoriti ulama setiap barang kemas tetap dianggap emas dan bukan sil’ah, maka bila seseorang ingin menukarnya dengan barang kemas baru emas yang lain. Ia mesti punyai dua syarat tanpa khilaf (Boleh rujuk pelbagai kitab antaranya al-muamalat al-Maliah al-Mu’asiroh oleh Prof Dr Ali Salus, hlm 180 ; Al-Buyu’ al-Sya’iah oleh Dr Tawfiq al-Buti dan lain-lain), iaitu :

IKLAN

i) Mutamathilan – mesti sama berat timbangannya. Manakala standard emas tersebut (‘Iyar) 20 atau 21 atau 24 tidak memberikan sebarang kesan. Ia adalah berdasarkan hadith yang menyebut tentang tamar khaibar (yang kurang elok atau buruk) yang ditukar dengan tamar Janib (yang elok) yang mana ianya mesti menuruti syarat sama berat walaupun berbeza kualiti. Hadith ini riawayat al-Bukhari dalam kitab al-Buyu’, no 4553. Jika tidak Riba Al-Fadl akan berlaku.

ii) Mesti ‘Taqabud fil hal aw fil majlis’ ( diserah dan terima dalam satu masa) – kerana ia adalah tertakluk kepada hukum sarf (tukaran matawang dengan matawang), maka tidak dibenarkan untuk menangguh masa serahan. Justeru, mestilah kita menyerahkan emas lama, dan kemudian penjual menyerahkan emas baru yang sama berat pada ketika itu juga. Jika tidak, Riba Nasiah akan berlaku.

Mungkin ada yang akan bertanya, jadi kalau kita ingin melakukan ‘trade in’ dengan emas baru yang lebih mahal harganya?? Bagaimana kita nak bayar tambahan harga itu?

Jawabnya : Ia sama dengan kes dalam hadith Tamar Khaibar dan Janib tadi. Jawapan yang diberi oleh Rasulullah SAW adalah : “Juallah dengan sempurna , ambillah harganya dan kemudian belilah semula dengan duit kamu tadi”

Jual Emas Lama & Beli Baru, Kena Buat Ni. Kalau Tak, Ada Unsur Riba!
.

JELAS, CARANYA : MESTILAH SESEORANG YANG INGIN MELAKUKAN ‘TRADE IN’. MENJUAL TERLEBIH DULU KEPADA PEKEDAI EMAS ITU, LALU IA MESTILAH MENGAMBIL DUIT HARGA RANTAI LAMA ITU, CTH HARGA SEUTAS RANTAI EMAS LAMA KITA RM 2000 DAN BERATNYA 200 GRAM, APABILA KITA INGIN TRADE IN DENGAN RANTAI BERHARGA RM2500, MAKA KITA MESTI JUAL DULU, LEPAS KITA PEGANG DUIT RM2000, BARULAH KITA PILIH RANTAI BARU DAN KEMUDIAN TAMBAH DGN RM 500, KEMUDIAN PEMBELI MEMBAYAR KEPADA PEKEDAI LALU MENGAMBIL RANTAI BARU ITU.

Kemungkinan jika transaksi seumpama ini di buat di Malaysia, ia akan kelihatan pelik. Bagaimanapun itulah cara yang selamat dari Riba.

Sumber : Puan Tengku Mila

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI