Setiap tahun pasti kita akan luangkan masa untuk bercuti bersama anak-anak ke luar negara. Tak salah sesekali bercuti bawa anak-anak, selepas penat lelah
sekolah sepanjang tahun. Mak ayah pun dapatlah berehat sekali.

Pun begitu bawa anak-anak ke luar negara bukan mudah. Ada banyak perkara utama yang perlu dikisahkan. Selain soal perbelanjaan, paling penting adalah soal
keselamatan yang tidak dijangka.

Di lapangan terbang antara salah satu lokasi yang harus diberikan lebih perhatian buat anak-anak kita. Kita nampak selamat tapi sebenarnya ada banyak
jenayah yang berlaku di sekitar lapangan terbang. Bahaya tanpa kita sedar. Jadi mak ayah kena lebih peka.

Perkongsian lelaki ini, Mazlan Zonan buat kita buka mata. Mak ayah kena baca ni. Kita pun turut sama terdedah risiko bahaya.

Jadikan Pengajaran

“Isu travel agent yang di tuduh cuba seludup duit melalui client dia tu patut di jadikan pengajaran buat traveller-traveller yang selalu singgah di airport. Isu ini berat, bukan isu kecil. Nasib baik duit, kalau dadah?

Ada beberapa isu di airport yang pernah berlaku untuk kita jadikan pengajaran di masa depan. Nampak remeh tapi bila kena batang hidung dan nampak tali
gantung, nak senyum pun tak lalu bang…

1. Jangan terima kiriman dari orang lain yang tak pasti hujung pangkalnya. Apa lagi yang sudah siap di bungkus. Kalau barang-barang baru yang di beli
sebaiknya anda bungkus sendiri, supaya tidak ada benda-benda terlarang di bawa bersama melintasi border control.

2. Jangan combine bag dengan travel buddies yang baru kenal kat group-group travel. Biar la check in asing-asing dan bayar lebih. Kita tak tau apa yang
ada dalam bag kawan tu, kecuali travel buddies anda jenis boleh share spenda ngan anda ok la.

3. Jangan pernah biarkan beg pack anda tidak berbalut tanpa raincover. Ni boleh membuatkan anda kehilangan nyawa, kerana ada sindiket yang akan
menyelitkan barang-barang terlarang di beg anda. Kalau anda lepas beg anda akan di curi, kalau anda tak lepas anda mungkin akan ke dalam dan mungkin akan
jadi banduan.

4. Jangan berbaik hati offer space luggage untuk orang-orang yang overweight luggage, yang berada di depan or di sebelah anda. Kalau nak tolong dia,beri
duit lebih baik untuk keselamatan anda dari beri space luggage anda. Walaupun terlebih 1-2 kilo jangan la bagi check in beg bawah nama anda. Kalau 1 -2
kilo tu semua ganja, tak pasal-pasal masuk bawah Akta 39B = mati.

IKLAN

5. Jangan pernah pegang barang orang lain semasa di airport. Kalau ada orang mintak tolong, suruh je dia letak dekat pondok polis, kaunter information
atau mana la yang selamat untuk bag dia, yang penting bukan di tangan anda. Walau yang mintak tolong tu Maria Ozawa sekali pun, tolong la jangan pegang
kan.

6. Kalau anda berada di surau dan kasut anda hilang, jangan pakai kasut yang di tinggalkan di surau tersebut. Mungkin kasut itu dah di selitkan dadah dan
cuba menjadikan anda keldai untuk melepasi border control. Kalau anda lepas akan ada orang yang pulangkan kasut anda dengan alasan tertukar semasa di
surau.

7. Jangan pernah tinggalkan beg anda tanpa pengawasan, bawak saja kemana anda pergi walau ke toilet sekali pun. Takut di masukkan benda-benda terlarang
oleh sindiket-sindiket tertentu.

IKLAN

Ada kisah benar, pasal seorang pemuda yang mana beliau sudah arwah di tali gantung, semasa di airport berhampiran tandas seorang lelaki tergesa-gesa
hendak masuk ke tandas (macam orang cirit) dan meminta dia pegang briefcase dan terus berlari masuk ke toilet. Kurang dari 5 minit pemuda itu telah di
kepung dan ternyata di dalam briefcase itu adalah dadah. Lelaki yang lari ke tandas tu dah hilang entah kemana.

Ps:- Cerita ini di ceritakan oleh sepupu pemuda itu, kalau cerita ini tipu ambil je pengajarannya bukan persoalkan kerja polis.

Apa-apa hal, happy traveling guys… stay safe… jangan baik sgt, selfish bertempat.

– Mazlan Zonan

 

Sumber: Mazlan Zonan