Sepanjang bulan Ramadan ini, ramai berlumba-lumba untuk melakukan amal ibadah demi meraih pahala berganda yang dijanjikan. Namun bagi sebilangan wanita, mereka mungkin merasakan bahawa mereka adalah insan yang rugi kerana waktu untuk beribadah sangat terhad. 

Seperti yang diketahui, setiap wanita tidak dapat berpuasa ‘penuh’ kerana kedatangan haid. Pun begitu, waktu mereka sepanjang bulan Ramadan ini juga snagat terhad apabila terpaksa melakukan pelbagai perkara seperti menyediakan juadah sahur dan juga berbuka puasa. 

Malah bagi wanita yang bekerja, sudah pasti waktu tidur seharian mereka terganggu kerana harus bangun awal untuk menyediakan makanan bersahur. 

Di sebelah petangnya pula, setelah penat pulang bekerja mereka akan sambung melakukan kerja di dapur untuk menyiapkan juadah berbuka puasa bagi keluarga tercinta. 

Walaupun kaum wanita ini merasakan mereka sangat rugi kerana waktu untuk duduk di tikar sejadah bagi menunaikan solat sunat dan juga masa untuk membaca al-quran adalah terhad .

Bagaimanapun sebenarnya kaum wanita merupakan golongan yang paling banyak pahala pada bulan Ramadan ini lebih-lebih lagi yang bergelar ibu atau isteri yang banyak menyediakan juadah bagi keluarga tercinta. 

Seperti yang dinyatakan oleh  Ustaz Khairul Anuar Basri, orang yang paling banyak pahala puasa adalah para isteri dan ibu. Merekalah yang menyediakan juadah bersahur dan berbuka puasa.

Yelah, rutin isteri dan ibu berubah apabila perlu bangun awal pagi untuk menyediakan lauk pauk bersahur. Bahkan juga penyediaan makananan berbuka puasa.

Tidak dinafikan rutin akan berubah hingga membuatkan ada segelintir isteri mula merungut tanpa sedar.

IKLAN

Menurut Ustaz Khairul Anuar Basri, ini sebabnya;

1. Sebab mereka ini masak setiap petang untuk seisi rumah berbuka puasa.

2. Nampak macam biasa-biasa sahaja masak setiap petang bulan puasa kan? Tapi sebenarnya pahala mereka bukan kaleng-kaleng tau!

3. Sebanyak mana ahli keluarga yang makan masakan yang mereka masak, semua pahala puasa mereka itu mereka akan dapat.

4. Pahala puasa suami, pahala puasa anak-anak. Lagi ramai anak, lagi banyak pahala puasanya. Pahala puasa mertua kalau mendiami rumah mertua.

IKLAN

5. Rasulullah SAW cakap, orang yang beri makan kepada orang yang berpuasa, dia akan dapat pahala puasa orang yang makan makanan yang dia beri.

6. Kita ingat makanan yang kita sedekah sahaja kan? Tapi, kalau kita masak untuk berbuka puasa pun, itu dikira beri makan orang puasa jugak.

7. Jadi, para isteri dan ibu jangan pernah rasa letih untuk masak pada waktu petang ketika bulan Ramadan kerana pahalanya sangat besar.

8. Walau masak tidak jadi ke, walau masak tidak sedap ke, itu lain cerita. Yang penting, masak sahaja, lepas itu ada orang makan untuk buka puasa, sudah dicatat pahala sama dengan pahala puasa setiap orang yang makan masakan itu.

9. Apa lagi kalau masak dengan ikhlas, masak dengan wajah manis, masak sambil berzikir, masak sambil dengar bacaan al-Quran. Lagilah bertambah banyak pahalanya itu.

IKLAN

Semoga bermanfaat!

 

[TIPS]

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Kaum Wanita Letih Sediakan Juadah, Tak Cukup Tidur! Tapi Mereka Adalah Golongan Yang Paling Banyak Pahala Sepanjang Ramadan Kerana….

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI