Wabak Coronavirus atau Covid-19 kini kian meruncing, rata-rata rakyat menjadi panik lebih-lebih lagi dengan peningkatan kes setiap hari. Lebih mengundang masalah serius bila mana pihak berkuasa mengambil keputusan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan , menyebabkan ramai yang panik dan terburu-buru membeli barangan keperluan di pasaraya.

Sana-sini kelihatan sesak dengan orang sehinggkan rak menyimpan barangan licin. Ada yang mengeluh tidak sempat membeli, tak kurang yang terkejut dengan suasana tersebut. Semua orang menyerbu pasar raya untuk membeli barangan.

Rupa-rupanya ini sebab kenapa situasi sebegini berlaku. Saudara Taufiq Razif berkongsi pandangan mengenai hal ini.


Kenapa orang ramai buat Panic Buy? Ni 3 sebab utama yang semua orang WAJIB tahu!

Gambar sekadar hiasan.

1. Orang hilang sense-of control

– Bila berhadapan dengan Covid-19, musuh yang tak dapat dilihat oleh mata kasar ni, orang ramai jadi hilang sense of control

– Untuk dapat balik control tu kembali, orang akan buat apa sahaja termasuk la dengan membeli semua benda yang mereka boleh beli walaupun dalam jumlah yang tak logik walaupun sebenarnya ia tak membantu mereka pun

Gambar sekadar hiasan.

2. Orang hilang safe state diri mereka

– Bila terancam, naluri manusia akan cuba cari cara apa sekalipun hanya untuk merasa lebih selamat ( safer) dan untuk merasa lebih tenang ( calmer )

– tu yang mereka beli je semua benda yang boleh dibeli sebab ianya buatkan mereka rasa lebih selamat dan tenang.

Gambar sekadar hiasan.

3. Orang ramai mengalami Fear Contagion

IKLAN

– Bila ramai antara kita post gambar rak kosong, ditambah pula dengan gambar gambar orang beratur berpusu pusu di pasaraya, ianya akan mencetuskan ketakutan pada orang melihatnya

– bila orang ramai dah dalam ‘anxious state’ melihat post tu tadi, secara naluri semulajadinya mereka akan melihat kepada perbuatan orang lain di sekeliling mereka.

Gambar sekadar hiasan.

– kalau perbuatan dan post yang mereka tengok adalah gambar gambar orang berpusu pusu memborong, maka itulah yang mereka akan tiru dan buat kerana bagi mereka itu adalah perkara paling betul yang mereka kena buat!

IKLAN

– maka, panic buy pun berlaku dan rantaian panic buy ni akan merebak kepada ramai orang dalam masa yang sangat singkat

– masa tu pembelian dibuat dengan emosi, bukan lagi dengan rationality maka terjadilah kehabisan stok di mana mana dan melambunglah harga barang di sini sana.

Tolong hati hati bila share atau post situasi yang sedang berlaku kerana hanya dengan 1 post yang tersilap langkah sahaja boleh mencetuskan kepanikan yang berganda

Nota kaki : Saya izinkan post ni disebarkan pada semua. Tolong sebarkan info ni pada semua ya. Kita taknak lagi ada yang cetuskan panic buy ni. Kesian orang yang belum gaji

– Taufiq Razif –