Hakikatnya kebahagiaan rumahtangga adalah kunci kepada hubungan kasih sayang suami isteri kekal sehingga akhir hayat. Biarpun datang onak duri yang melanda, pastinya ia tetap kukuh dan utuh!

Namun, kesibukan kerja dan tanggungjawab kepada keluarga, kadang kala, membuatkan encik suami alpa akan sikap romantisnya sebelum berkahwin.

Moga perkongsian DrTaufiq Razif ini jadi inspirasi.

Kenapa Saya Tak Boleh Kedekut Dengan Isteri?

Kelemahan terbesar saya adalah saya terlalu fokus kerja sampai saya terlepas pandang dan KURANG PERASAN dengan apa yang isteri saya dah buat untuk saya dan anak-anak.

Bila saya KURANG PERASAN, KURANG MEMUJI dan KURANG MENGHARGAI sebenarnya saya sedang RAMPAS HORMON DOPAMINE isteri saya.

Padahal hormon dopamine ni sangat la penting untuk naikkan balik semangat dan motivasi dalaman isteri saya!

Gambar hiasan

Hormon dopamine ni akan meningkat kalau saya selalu menghargai dan puji isteri saya kerana benda ni semua adalah ‘social reward’ pada otak isteri saya.

IKLAN

Tapi..

Inilah kelemahan terbesar saya, saya kurang menghargai dan memuji!

IKLAN

Tu la kenapa saya selalu bagi isteri saya ‘shopping’. Paling saya suka sebenarnya kalau isteri saya ‘online shopping’ je sebab perasaan teruja menunggu barang sampai dan membuka bungkusan ( anticipating the reward ) tu la yang akan membuatkan dopamine isteri saya makin cepat meningkat!

Tak percaya cuba korang tengok mimik muka isteri korang masa dia baru buka bungkusan atau parcel yang sampai tu. Berbunga bunga dan berseri wajahnya kan? Tu lah tanda dia sedang BAHAGIA

p/s : Ni la cara saya tutup kelemahan saya yang selalu sibuk dan kurang memuji dan menghargai. Apa pun, saya akan tetap cuba baiki diri. Doakan saya!

Sumber: Taufiq Razif