Percayalah sikap bertangguh akan membuatkan kita akan menyesal selamanya lebih-lebih lagi jika ia membabitkan insan yang kita sayangi.

MAsa takkan sesaat pun dapat diputar kembali. Jadi hargailah mereka terutama ibu bapa selagi mereka masih ada.

Jika satu hari nanti kita sudah kehilangan mereka, pasti akan wujud perasaan penyesalan yang tidak terhingga dan ketika itu hanya kenangan yang akan menemani kerinduan yang tiada hujungnya.

Perkongsian seorang lelaki di laman sosialnya mengenai ibunya sangat meruntun jiwa. Apa yang lebih menyentap adalah pesanan buat semua yang mempunyai ibu bapa.

Berikut adalah perkongsian Mohd Yazid Ismail di laman

Ini gambar 49 hari sebelum mak meninggal dunia. Gambar 15 Mac 2023, dalam flight AirAsia untuk balik ke Kota Bharu. Saya hanya berdua dengan mak.

Kami bawa mak jalan-jalan KL lebih seminggu. Mak ada 4 orang anak menetap di Lembah Klang.

Mak bermalam di rumah saya beberapa hari. Ketika berborak mak banyak kali bagitahu “raso nok mati dh” setiap kali merasai dirinya makin lemah dan makin pelupa.

Saya sedih, tidur dengan linangan air mata.

Ketika saya bawa mak ke rumah adik di Puchong, mak sangat gembira dan ceria. Kemudian dalam kereta masa nak balik ke rumah saya, mak tanya soalan yang saya akan ingat sampai bila-bila. Biarlah ia rahsia.

Alhamdulillah saya bersyukur sangat sebab dapat tunaikan beberapa permintaan mak. Ada 1 yang tak berjaya saya tunaikan, mak nak buat pembedahan mata dengan Prof. Muhaya. Mak bagitahu harapan nak ke klinik prof, tapi kesihatan tidak mengizinkan.

IKLAN

Bagi sesiapa yang masih mempunyai ibu dan ayah, ketahuilah bahawa masa berbaki tidaklah banyak. Antara penyesalan yang terbesar ialah dari sebab sifat bertangguh, bila kita anggap masih ada masa yang panjang berbaki.

Sejak tular perkongsian ini, Yazid turut mendedahkan bagaimana ibunya membesarkan mereka 16 beradik.

Saya ada 16 adik beradik seibu sebapa.

1 hingga 11 semua lelaki.

12 hingga 16 semua perempuan.

Pada tahun 1991, masa mak mengandung anak ke16 ayah diserang stroke dan lumpuh. Hilang sumber pendapatan. Tiada simpanan sebab hidup cukup-cukup makan je.

Alhamdulillah pihak masjid bagi wang ehsan setiap bulan hanya rm150.
Mak besarkan kami dan dalam masa yg sama uruskan ayah yg lumpuh dengan seratus lima puluh tu. Macam mana boleh survive? Ni semua urusan Allah..semua rezeki dari Allah.

IKLAN

Allah bagi rezeki kepada anak-anak dalam bentuk kesedaran untuk berdikari. Walaupun masih sekolah rendah kami dah mula cari duit sendiri. Jadi buruh sementara, kutip botol dan tin aluminium untuk dijual, bercucuk tanam dan lain-lain.

Pada tahun 2001, ketika tingkatan 4, saya masih kutip kayu api untuk masak. Ada berlaku kecederaan ketika sedang memotong kayu, parang terkena kat tangan. Ada kesan parut di tangan kiri.

Makanan kami juga tidak semewah orang lain. Makan nasi tanpa lauk sudah jadi kebiasaan. Sekadar nasi campur air, garam dan sedikit gula sudah memadai. Mujur di sekolah ada Rancangan Makanan Tambahan RMT, dapatlah kami rasa makan yang sedap secara berterusan.

Walau keadaan hidup begitu susah, tidak pernah sekalipun mak berhenti berjuang mahupun mengaku kalah dalam membesarkan anak-anaknya.

Mak juga tidak berkeluh-kesah di hadapan anak-anak, biarpun beberapa kali saya melihat mak menangis mungkin kerana terlalu berat menanggung keperitan hidup. Kami anak-anak yang masih kecil ketika itu hanya boleh menahan sedih melihat keadaan emak.

Ketika itu memang tidak banyak yang boleh kami bantu, malah untuk angkat ayah yang lumpuh untuk dimandikan pun susah. Saya banyak kali menangis sebab melihat ayah yang makin lemah dan kudis di badannya makin besar disebabkan terlalu lama baring..sangat meruntun jiwa.

Nasib baik abang-abang di sekolah menengah banyak tolong dengan penuh kesabaran tetapi apabila mereka masuk universiti, tinggal kami yang kecil-kecil sahaja di rumah.

IKLAN

Sehingga tahun 2001, kami masih memasak menggunakan dapur kayu api. Bukan tidak ada dapur gas tetapi mahu menjimatkan wang daripada membeli gas. Kalau bekalan kayu api berkurang, kami adik beradik akan masuk hutan mencari kayu api. Ketika itu tiada lagi orang kampung yang mengutip kayu api, hanya keluarga kami sahaja.

Mak pula pegang prinsip tidak akan hutang duit orang. Hidup dengan sekadar apa yang ada. Alhamdulillah, beban emak sedikit ringan apabila abang-abang di universiti mengirim duit biasiswa masing-masing untuk adik-adik di kampung.

Pernah abang saya cerita, dia sanggup ikat perut semata-mata untuk hantar duit ke kampung.

Sepanjang ingatan saya, semasa ayah masih hidup dan sihat, dia tidak pernah bertanya tentang pencapaian pelajaran anak-anak, tapi ayah selalu tanya tentang solat di masjid atau tak.

Arwah ayah selalu pesan, “tidak guna belajar tinggi dan pangkat tinggi tapi solat jemaah tidak dijaga”. Arwah ayah memang sangat menekankan pendidikan agama dan praktikalnya.

Walaupun kami masa masih bersekolah dan sangat sibuk dengan mencari duit tapi kami tetap ke masjid solat jemaah. Kami cuma dapat belajar ketika di sekolah sahaja kerana di rumah kami sibuk dengan kerja dan mengasuh adik-adik yang masih bayi. Namun, syukur semuanya kini cemerlang dalam pelajaran.

Alhamdulillah 1 hingga 16 berjaya semua masuk universiti.

Pesanan untuk ibubapa, bagi mendapat keluarga yang bahagia di dunia dan akhirat berilah penekanan pada pendidikan agama terutamanya solat. Anak-anak lelaki mesti dibiasakan dengan solat jemaah.

Sekarang bila tengok orang yg kutip tin dan botol di tepi jalan saya teringat keadaan saya dulu-dulu.

Sumber: Mohd Yazid Ismail