Perkongsian ini sungguh bermanfaat, agar kita tidak menjadikan ia sebagai iktibar bersama ekoran ramai wanita kita menghidapi kanser payudara.

Ikuti perkongsian ini.

Kini Ramai Wanita Hadapi Kanser Payudara. Kata Doktor Ini Sebabnya. Deep Perkongsian Ini.

In Sha Allah yang membaca, mengamalkan dan menyebarkan moga beroleh pahala dan manfaat.

Peristiwa ini berlaku ketika saya masih lagi menuntut di UKM, taqdir Allah ketika cuti semester saya membawa ibu ke salah sebuah klinik di Pasir Mas. Seperti biasa ibu saya menerima rawatan daripada Doktor dan dibekalkan beberapa jenis ubat.

“Ibu awak demam biasa sahaja, tapi ada perkara penting yang ingin saya sampaikan..setiap wanita yang datang ke klinik saya akan dapat maklumat ini supaya dapat bantu lebih ramai orang diluar sana” Beritahu Doktor berkenaan sambil tangannya menarik laci meja.

IKLAN

Daripada laci dikeluarkan dua keping gambar dan diletak di atas meja. “Cuba tengok gambar ini”? Saya cuba mengamati gambar yang dimaksudkan..Allahuakbar, terkejut bercampur ngeri kerana terpampang depan saya gambar seorang wanita yang mengidap breast kanser…kecut perut dibuatnya.

“semakin hari semakin ramai wanita yang mengidap penyakit ini dan ia agak sukar untuk dipulihkan, jika sembuh sekalipun ia akan menjadi seorang wanita yang tidak sempurna dari segi fizikal dan emosi”

Ingat pesan saya dan sampaikanlah kepada wanita diluar sana..

Kini Ramai Wanita Hadapi Kanser Payudara. Kata Doktor Ini Sebabnya. Deep Perkongsian Ini.

IKLAN

1. Jaga hati, jangan buruk sangka dan fikir yang bukan-bukan tentang orang lain kerana sekali kita memberi ruang ia bersarang di dalam hati, selamanya dia akan kekal malah semakin membesar. Inilah benih yang menyuburkan sel kanser, kecuali mendekatkan diri kepada Allah dan sentiasa berfikiran positif.

2. Jangan melayan perasaan sedih yang berpanjangan, itulah perbuatan yang sia-sia dan mendatangkan mudhorat.

3. Jangan berdendam kerana perasaan marah dan tertekan akan menjadi baja kepada breast kanser.

IKLAN

4. Jangan memendam perasaan, Masalah akan membuatkan seorang wanita lemah, tidak bermaya dan kerap keletihan, luahkanlah kepada seseorang yang kita percayai dan ingatlah Allah juga sentiasa ada untuk mendengar keluhan kita.

5. Jangan memaksa diri untuk melakukan sesuatu diluar kudrat seorang wanita, kerana Allah SWT jadikan wanita sangat bebeza dengan lelaki. Jadilah seorang wanita yang lemah lembut tapi miliki jiwa yang sihat dan kental kerana itulah fitrah semula jadi yang telah ditetapkan.

6. Akhirnya, masaklah untuk keluarga makanan yang baik-baik, kerana dari air tangan seorang isteri dan Ibu menjadi penentu kepada tahap kesihatan sebuah keluarga.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat dan menjadi asbab untuk seluruh wanita menjadi sihat In Sha Allah.

Kredit: Aminah Mat Yusoff 
#BicarakuKeranaAllah
#AllahSentiasaDhati
#NikmatIlmuImanDanIslam.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI