Mesti anak-anaklah yang paling gembira dan seronok bila di rumah ada kolam renang. Bolehlah mandi kolam pada bila-bila masa. Disebabkan memikirkan kegembiraan anak-anak jugalah maka tidak hairanlah ibu ayah cuba untuk membuat kolam renang di tepi rumah.

Pun begitu, perlu juga diketahui kolam tersebut jika tidak diselenggara secara rutin akan menyebabkan air bertukar menjadi berlumut dan berubah menjadi warna hijau. Untuk itu, ada baiknya membaca perkongsian daripada Eddy Azuan tentang penjagaan air kolam renang.

PENJAGAAN AIR KOLAM RENANG
Takla pandai, tapi kita belajar pelan-pelan. Selepas selesai DIY kolam renang, kita belajar pula kaedah MAINTAIN KUALITI AIR… kebetulan 2 minggu tak dapat maintain.. outstation


Bila 2 minggu outstation tak  berkesempatan maintain… maka, menghijau la dia.
Tenang, benda boleh rawat buat apa buang-buang.

Ni namanya SKIMMER… skimmer ni tujuan dia clearkan bendasing yang terapung macam daun, serangga dan lain-lain. Ada 3 jenis skimmer :

1) Spill Overflow – bahagian atas air melimpah masuk drain dan ke filter..

2) Skimmer box – macam saya pasang ni, tebuk dan buat tingkap. Air terjun ke dalam tu

3) skimmer floating – ada juga jual dlm rm150-200.. jenis floating di tengah-tengah air..

Harini kita DIY skimer box ni… seram gak time potong canvas tu

Ni rupa BOX SKIMER. Ada bakul.. nampak tak ada serangga-serangga dah terciduk tu..

Nak air clean and clear?
Ni antara basic la.. bukan pakai semua pun ikut keperluan.

1. Clorine tablet dispenser.. tong biru putih macam UFO tu.. fungsinya untuk melarutkan tablet chlorine dan release pelan-pelan..boleh adjust.. RM20

2. Chlorine Tablet 70% : Macam panadol solubel.. besar duit siling 50sen.. Yg ni saya pakai 5 biji seminggu.. satu tong ada 1kg (lebih kurang +-50 biji).. RM17.00

3.Chorine Tablet 90% : yang ni pun sama macam di atas, tapi besar dan 90% kePADUan effect chorinenya.. kata tauke tu, ini satu biji satu bulan satu kali cukup.. jangan hari-hari… besar tapak tangan.. memang lambat larut.. RM20 untuk 5 biji..

4. Algaecide : Ni kalau termiss letak chlorine macam kes saya, alga dah mula hijau.. maka algaecide ni fungsinya “anti-hijau” algae2 tu.. tauke kata, kalau sudah jaga chlorine, ini tak perlu… (RM 19 seliter).. pakai dalam 40-50ml ja utk saiz kolam saya

5. Water Clarifier.. : ni satu lagi kalau nak nampak air sejernih kristal la… tapi yang ni kena off water pump.. jangan bagi running 24hrs… esok water clarifier ni akan ikat semua zarah-zarah debu bawak turun mendap ke lantai.. so esoknya vacuum dasar. Memang clear bersinar… sama, harga RM 19 seliter.. pakai 40-50ml ja..

Rumusan, total benda-benda ni dalam RM100 la.. tapi boleh pakai 3-4 bulan.. ok la tu sebulan RM20 ja.

Ni yang paling penting sebenarnya..VACUUM DASAR.. paling cun 3 hari sekali vacuum dasar.. paling malas 5 hari sekali.

IKLAN

Sumber : Eddy Azuan

 

ARTIKEL MENARIK: Susah Sangat Nak Simpan Duit? Wanita Ni Kongsi Cara Menarik Menabung 52 Minggu!

LAGI ARTIKEL MENARIK :“Rumah Persaraan Sebaiknya Kecil & Setingkat Sahaja”-Dr Azizul Azli Jelaskan Cara Nak Persiapkan Rumah Persaraan!

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

IKLAN

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club