Pernah tak, terlambat potong kuku walaupun tidak la panjang mana kukunya, tapi ada nampak kesan hitam dan penuh dengan daki terselit?

Ini kerana daki yang wujud di dalam hujung kuku anda itu adalah hasil kumpulan kotoran dari persekitaran. Berita lebih buruk, ia mungkin penuh dengan mikroorganisme. Jadi, disebabkan itu, banyaklah penyakit yang akan muncul nanti!

Nak tahu penyakit apa yang berpunca daripada kuku yang kotor? Jom ikuti perkongsian dari Hello Doktor ini!

Dari mana muncul ‘daki’ dalam kuku anda itu?

Jika anda perasan, daki yang wujud di dalam hujung kuku anda itu akan muncul tanpa sedar. Jika ia tidak dikorek atau dicongkel keluar, maka daki ini juga tidak akan hilang.

Ya, anda mungkin benar jika sangka ia adalah hasil kumpulan kotoran daripada persekitaran terutama apabila jari tangan anda kerap menggaru, menggosok atau menyentuh sesuatu.

Sebenarnya, punca utama ia wujud adalah daripada serpihan atau lebihan keratin dari dinding kuku anda sendiri. Dalam erti kata yang lain, ia mungkin adalah perkara normal.

“Selain daripada keratin, kewujudan daki dalam kuku juga adalah akibat sel kulit mati daripada daging di bawah kuku yang terbuang lalu terkumpul di tempat sama”, jelas Pakar Dermatologi, Dr Dana Stern.

Sekiranya daki itu disebabkan oleh 2 proses di atas tadi, maka ia adalah normal. Apa yang akan jadi masalah adalah apabila wujud juga anasir ‘jahat’ lain di dalam kuku anda.

IKLAN

Wujud juga anasir lain di dalam kuku?

Seperti mana yang kami telah kata di atas tadi, kuku kotor dengan daki adalah akibat daripada persekitaran. Tambahan lagi jika jari dan tangan anda itu kerap digunakan.

Tabiat menggaru, menggosok dan menyentuh sesuatu yang kotor akan jadi punca bendasing seperti bakteria untuk memasuki hujung kuku anda dan menjadikan ia habitat.

Begitu juga dengan tabiat menggigit kuku atau menghisap jari. Ia turut boleh jadi punca bakteria yang lama wujud di dalam mulut berpindah ke dalam kuku dan seterusnya menjadi daki.

Berikut adalah antara jenis bakteria yang mungkin boleh wujud dan tinggal di dalam kuku kotor:

IKLAN

Pseudomonas
Klebsiella
Candida parapsilosis
Salmonella
E. coli

Bukan sahaja ia akan buat kuku kotor, hitam, buruk dan busuk, malah daki pada hujung kuku yang mungkin penuh dengan bakteria ini juga boleh membawa pelbagai penyakit.

Kotor & Berdakinya! Jangan Pandang Remeh Kebersihan Kuku. 4 Penyakit Ini Menanti Anda

Penyakit yang berpunca daripada kuku yang kotor

#1. Infeksi pada kuku
Pertama sekali, bakteria jenis Pseudomonas boleh jadi punca infeksi pada kuku terutama buat individu yang gemar pakai kuku palsu. Ini kerana bakteria ini boleh terperangkap.

IKLAN

Infeksi ini akan membuatkan kuku kelihatan seperti berwarna hijau atau hitam seakan ia sedang lebam. Kesannya, kuku anda mungkin terpaksa dibuang jika terlalu teruk.

#2. Infeksi salur kencing, penyakit yang berpunca daripada kuku yang kotor
Bakteria jenis Klebsiella pula boleh jadi punca jangkitan pada salur kencing apabila ia masuk ke dalam tubuh badan melalui makanan dan minuman yang diambil individu.

#3. Infeksi salur darah
Bakteria jenis Candida parapsilosis juga boleh jadi punca jangkitan pada salur darah apabila ia masuk ke dalam tubuh badan melalui makanan dan minuman yang diambil individu.

#4. Keracunan
Merupakan kondisi yang paling bahaya, kewujudan bakteria pada kuku kotor ini turut boleh jadi punca keracunan makanan apabila ia disentuh dan diambil guna tangan.

Bakteria dalang keracunan tersebut adalah tidak lain dan tidak bukan Salmonella serta E. coli. Kesannya, anda mungkin akan sakit perut, cirit-birit dan muntah-muntah.

Dalam pada itu, bakteria-bakteria ini juga akan beri kesan yang buruk kepada organ dalam tubuh badan lain seperti tekak, kerongkong, gusi, gigi, lidah serta lain-lain.

Kotor & Berdakinya! Jangan Pandang Remeh Kebersihan Kuku. 4 Penyakit Ini Menanti Anda

Sumber : Hello Doktor

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI