Negara kini dalam tempoh Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara iaitu menuju ke arah pengurangan  jangkitan Covid-19 di bawah 4000 kes sehari.

Sudah tentu kita masih belum bebas untuk pergi ke mana-mana sesuka hati. Duduk di rumah bersama keluarga sambil melakukan aktiviti berfaedah adalah yang terbaik.

Salah satunya boleh mencuba resipi baru., Bagi yang belum mahir atau mengetahui teknik membuat roti, boleh mula belajar cara untuk membuat roti homemade.

Resipi roti homemade yang sangat lembut dan sedap. Sesuai dijadikan sajian sarapan atau minum petang keluarga.

Sebagaimana perkongsian puan Wanda Jasmi yang menunjukkan cara langkah demi langkah untuk membuat roti menjadi gebu. Beliau yang juga merupakan peniaga roti berkongsi ilmu menerusi group Masak Apa Hari Ini telah mendapatr lebih 27K share.

Ikuti lanjut perkongsian beliau.

Satu resipi boleh buat dua jenis adunan: Donut dan Roti

Hari ni saya nk tunjuk langkah demi langkah buat roti dan donut hanya guna 1 resepi…. Semoga dapat membantu

Bahan A :
Air suam – 1 cawan
Yis – 1 paket
Susu pekat – 3 sb
Gula – 2sb
Telur – 1 biji

1. Rendam bahan A hingga kembang.

Bahan B :
Tepung gandum – 3 cawan
Majerin – 2 sb
Garam – 1 sk

2. Bila Bahan A dah kembang, campurkan bersama bahan B.

(Andai doh masih melekat dan lembik, tambah tepung lagi ya… Sampai doh x melekat)

3. Gaul sebati dan uli selama 30 minit sehingga doh betul-betul gebu.

4. Rehat kan doh selama 1 jam atau sehingga 2× ganda kembang.

5. Bila dah kembang, tumbuk doh perlahan-perlahan supaya angin dalam doh keluar. Dan uli selama 5 minit.

Saya bagi penampar dulu… Sampai die kecut… Kebetulan tengah marah sebab kene sambung kurung lagi…

Timbang doh sama berat, untuk dapatkan saiz yang sama.

IKLAN

Jangan lupa sapu majerin dalam loyang, supaya mudah untuk keluarkan roti nanti.

Sehingga die 3x ganda kembang, roti pun akn ringan nanti. Kalo cepat kembang, sekejap je la.. Kalo lambat, dlm 30 minit atau sejam

6. Bentukkan untuk buat roti atau donut. Boleh masukkan apa-apa sahaja inti.

7. Selepas bentukkan, biarkan mengembang 2-3 kali ganda sebelum bakar/goreng.

Bakar suhu 160° selama 20-30 minit. Api atas bawah. Oven panaskan terlebih dahulu. Dalam 5 minit.

IKLAN

Siap bakar, sapu susu pekat+air atas roti. Susu kotak pun boleh.

(Suhu ikut saiz oven masing2, lain saiz lain suhunya… Saya punya 42L)

Video

 

Dah siap!

Menarik, boleh cuba di rumah. Selamat mencuba!

Sumber: Wanda Jasmi

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club