Dalam banyak-banyak kerja rumah, melipat kainlah yang memerlukan kita ibu-ibu ini perlu ada semangat untuk melakukannya. Maklumlah, andai terlepas sehari sahaja melipat kain, esoknya sudah bertimbun di dalam bakul. Kita gagahkan kudrat melipat satu persatu bila mata sudah ‘sakit’ memandangnya.

Kemudian andai sudah dilipat dan disusun kemas di dalam almari, hati kita berapa puas. Namun bila lihat anak-anak menarik lipatan tersebut untuk mengambil baju, habis berserabut dibuatnya. Itu semua memang mengundang rasa marah dan geram dihati.

Pun begitu, melalui perkongsian daripada Puan Rahimah Ramian ini mungkin masalah ini tidak terjadi lagi. Sebab apa? Ya, kerana ada teknik lipatan yang unik dipraktikan. Nak tahu lanjut, jom semak.


Lain orang lain cara lipat bajunya. Sebagai ibu, mesti geram je rasa kan bila kita dah susah-susah lipat cantik-cantik, susun elok-elok dalam almari atau drawer,tapi bila anak-anak suka suki je ambil baju ikut sesedap rasa nak pakai yang mana,maka baju yang bersusun berlipat tadi akan berterabur balik.

Maka, di sini saya nak kongsikan cara lipat baju anak-anak yang pasti dapat menyelesaikan masalah yang saya sebutkan tadi. Kalau tak percaya, cubala…lepas lipat, confirm tak terbuka lipatan walau dibaling ke dinding sekalipun.

Step tu nampak je banyak tapi sebenarnya mudah je…sambil melipat sambil terkenang memori buat origami masa kelas pendidikan seni kat sek rendah dulu.

Langkah 1: Bentang baju tegang-tegang macam biasa

 

Langkah 2 : Lipat bahagian bawah baju lebih kurang 1/3 daripada labuh baju

 

Langkah 3 : Terbalikkan baju dan lipat macam ni…buat di kedua-dua bahagian kiri dan kanan

 

Langkah 4 :  Letak seluarnya atas baju yang dilipat tadi…seluar panjangpun boleh buat macam ni…kalau seluar terlebih (terkeluar) dari lipatan baju bawah tu, just ignore je..no problem

IKLAN

 

Langkah 5 : Lipat baju dan seluar tadi macam ni…pastikan bahagian bahu baju sama dengan lipatan yang mula-mula kita buat tadi (blh check tgk kat lapis bawah sekali)

 

Langkah 6 : :Lipat lagi bagi habis tak nampak macam ada lebihan kain terkeluar

IKLAN

 

Step 7 : Terbalikkan baju….akan nampak lipatan yang mula-mula kita buat tadi macam ni. Lipatan ni kita kena pusingkan ke belakang, ni step paling saya suka…azzam pun yang umur 5 tahun tu kalau saya lipat baju dia, sampai part ni dia akan willing minta nak sambung sendiri…almaklumlah la,ala-ala mcm buat origami gitu…

Jika masih belum faham langkahnya, boleh tengok video ini agar nampak lebih jelas langkah demi langkahnya. 

Posted by Rahimah Ramian on Wednesday, 3 May 2017

Video tu saya paksa Ammar ( anak sulung umur 12 tahun ) jadi modelnya..tapi tak model sangat pun sebab tuan badan tak mau tunjuk muka…malu katanya…almaklumla tengah berlengging ( tak berbaju), hanya pakai kain pelekat je…

sumber : Rahimah Ramian