Bila bergelar anak sulung tentu tanggungjawabnya luar biasa. Mana taknya menjadi individu yang menjadi contoh kepada adik-adik yang lain. Nak tahu lebih lanjutnya nikmati bergelar anak sulung, jom lihat perkongsian Taufiq Razif ini

Nikmat Ke Jadi Anak Sulung?

Mengikut kajian manusia
Anak sulung lebih tinggi IQ nya
Kerana lebih banyak ‘mental stimulation’ nya

Anak sulung juga biasanya
Mendapat 100% fokus ibubapanya
Seluruh perhatian ibubapa hanya padanya

Anak sulung juga
Biasanya lebih terserlah kemampuan memimpinnya
Kerana di bawahnya
Ada adik beradik yang perlu diawasinya

Tahu tak kita semua
Di sebalik kelebihan anak pertama
Terselit seribu satu tanggungjawab yang perlu ditanggungnya?

▪️ Anak sulung kena tunjuk contoh terbaik kerana anak sulung adalah idola kepada adik beradiknya

▪️Anak sulung kena belajar menjadi coach kepada adik beradiknya. Mendamaikan ketika ada perselisihan, menenangkan ketika terjadi pertikaian.

▪️Anak sulung kena berlatih jadi ketua rumahtangga, samada rela atau terpaksa kerana mereka lah pemimpin utama selepas ibu dan ayahnya. Ianya persediaan terpenting jika ditakdirkan ibu ayahnya tiada lagi di dunia

▪️Anak sulung kena tahu hukum hakam agama. Kerana selepas ketiadaan ibubapanya, anak sulung lah tempat rujukan utama. Anak sulung lelaki jugalah yang akan diangkat menjadi wali kepada adik beradik di bawahnya!

Taufiq Razif
Anak Pertama Dalam 7 Beradik Yang Lelaki Semuanya!

p/s : saya suka kongsi ilmu parenting eksklusif di telegram channel saya. Klik je link ni untuk join 👉 t.me/NotaTaufiqRazif

p/s : Siapa kat sini anak sulung juga?

Tinggalkan Komen