Dr Say Shazril berkongsi pengalamanmenguruskan anak-anak sendirian memandangkan isterinya bekerja.

Akuinya bukan satu perkara yang mudah kerana sebelum ini dia hanya menjaga waktu malam. Jadi lebih senang memandangkan anak-anaknya jenis yang tidur awal.“Arini untuk julung kalinya sy berpeluang jaga 2 anak sy dari 8am – 4pm sebab bini kerja. Sebelum ni sy biasa jaga diorang masa bini kerja malam yakni 4pm – 12am.

“Jaga waktu malam semestinya senang sebab Sef jenis tido awal, 10pm lelap dah so mengadap Ace sampai bini balik takde hal. Tapi bila jaga depa siang2 ni, mak aiii terasa nak jadi Puan Nurul kejap sebab siang2 tenaga & clingy-ness budak2 ni lain macammm. Literally tak boleh buat apa2.

Ujarnya lagi, anak-anaknya tidak boleh berenggang waima nak beredar ke dapur untuk membuat susu pun anaknya sudah melalak.

“Pergi dapur jap nak amik makanan, si adik melalak macam kena dera. Nak bancuh susu untuk depa, si adik melalak macam kena dera. Senang kata kalau takde dalam pandangannya, si adik melalak macam kena dera.“Asyik mintak dukung ja, dia taktau yg muscle daddy dia ni untuk tayangan bukannya ada kegunaan. 8jam jaga depa untuk kali pertama ni buat sy terfikir akan ibu2 di luar sana.

“Tak pernah ke ibu2 terfikir “kalau suami aku boleh gi kerja takyah mengadap anak 24jam, kenapa aku tak boleh pergi kerja jugak?”. Tak pernah ke ibu2 terasa ini semua terlalu rutin?

“Lagi2 kalau anak tak pergi sekolah, basically 24jam lah dengan anak tu. Tak ke ibu2 rasa nak sembang dengan orang2 yg sebaya instead of just dengan anak2?

Jika ibu-ibu lain puas melihat anak-anak membesar di depan mata, namun bagi Dr Say agak sukar untuknya berbuat demikian.

IKLAN

“Sy tau mesti ada ibu2 yg akan cakap “tengok anak2 membesar depan mata itu satu kepuasan” tapi bukannya kalau tinggal anak tu sehari depa terus jadi dewasa terus ahaha & bukannya sy nak cakap sy tak sayang anak tapi maybe im not made for this.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril)

Harap ampa paham la eh? Jadi persoalan sy, ampa yg SAHM/ SAHD memang decide jadi gitu atas kerelaan diri.

IKLAN

“Yakni ampa memang suka duduk rumah jaga anak 24jam atau ampa tiada pilihan yakni pasangan tak bagi kerja/ kalau ampa kerja pun pendapatan tak dapat cover kos hantar anak2 pergi sekolah?

 

Open discussion please sy betul2 curious dengan ketahanan mental ampa.