Ilmu rumah tangga bukan untuk siapa-siapa, tetapi untuk diri sendiri. Di kemudian hari nanti baru kita nampak kesannya pada diri kita. Jadikan ia satu motivasi diri sendiri untuk berkeluarga kelak.

Tak salah kahwin muda tetapi perlu cukupkan ilmu asas rumah tangga terlebih dahulu. Begitu kata, Dr Fatin Liyana. Sememangnya perkongsian Doktor cantik ini banyak benarnya.

Bagi yang sudah berkahwin tetapi masih belum menguasai ilmu memasak terutamanya, bolehlah mulakan langkah untuk menambah ilmu di dada. Penting ni!

“Ummi nak share something. Hal perempuan. Ummi tengok lately macam banyak anak gadis yang berbangga yang dorang tak tau masak atau buat kerja rumah.

Kiranya macam proses urbanisasi kalau seorang wanita itu tak pandai masak atau berkemas. Kenapa begitu ye?

” Takpelah nanti I carilah future husband yang pandai masak so he can cook for me”.

“Future husband I jenis tak kisah…kitaorang boleh belajar sama-sama after kahwin nanti”

” I have so many positive points, kenapa pandai masak dan pandai kemas rumah jugak yang you nak emphasize (ayat biasaummi dengar)”

Take it from me…pengalaman sebenar wanita berjiwa gonjeng yang sudah berkahwin 3 tahun (still a long way to go hihi)

Skill-skill basic rumah tangga ini sebenarnya perlu ada dalam diri setiap wanita yang nak berkahwin. Bukan untuk suami sangat sebenarnya, tapi untuk diri sendiri. Ya untuk diri sendiri!

Supaya diri sendiri

tak stress,
tak hilang konfiden,
tak rasa dipinggirkan,
tak rasa terkecuali,
tak rasa menyesal di kemudian hari.

IKLAN

Meh ummi kasik contoh:

Takde pun orang dilahirkan terus pandai serba serbi. Semua kena try buat dan belajar. Janji ada niat untuk improve diri sendiri demi kebaikan keluarga. Keyword dia: RAJIN!

Jadi kepada memana gadis single di luar sana, pergi balik rumah mak dan tolong mak masak dan kemas rumah. Serap semua ilmu rumah tangga dari mak sementara mak masih ada.

Nanti dah takde, takde siapa akan ajar dan tegur kita seikhlas mak kita sendiri.

IKLAN

Kata-kata indah ini bagi yang bujang atau yang dah kahwin boleh ambil pakai. Berguna untuk kita semua dan jadikan ianya satu motivasi untuk diri sendiri dan keluarga. Suami apatah lagi. Tak gitu?

Mak..adalah madrasah pertama untuk seorang anak. Pendidikan formal boleh belajar di sekolah tetapi pendidikan informal inilah yang datangnya dari asuhan dan didikan seorang insan bernama MAK.

Jom kita jadikan pemangkin semangat buat diri kita dan anak-anak.

Kredit: @dr.afl