Melegakan batuk selain disarankan doktor perlu makan ubat, tidak salah juga kiranya kita mencuba rawatan alternatif ini dengan mengamalkan makan madu bersama bawang.

Mungkin ada yang belum tahu petua ini, pun begitu menurut perkongsian daripada Mya Ja’amat, petua ini juga telah dishare oleh Dr Rizal Abu Bakar.

Untuk itu, ketahui bagaimana cara penyediaan ramuan untuk merawat batuk secara alami ini.

UBAT BATUK SEMULAJADI DENGAN BAWANG MERAH DAN MADU SAJA.

Hai uolls. Hari ni sis Mya nak share satu petua untuk hilangkan batuk. At least kurangkan batuk dulu la. Slowly kang dia hilang la. Atas izin Allah.

Petua ni selain dari buku yang sis Mya baca, Dr Rizal Abu Bakar pun pernah share. Beliau kata kalau kita makan ubat batuk dari klinik tu salah satu side efek dia akan menggangu perkembangan otak.

“Pengambilan ubat batuk menyebabkan bahagian otak yang menjadi paksi untuk belajar, membuat keputusan, perancangan dan pengurusan emosi menjadi tidak aktif. ” – Dr Rizal

Pendek kata otak jadi lembab.

Adeh seriau plak iolls baca.

Yang sesekali batuk tu takpe la kan. Yang jenis batuk lama tu kene jaga la. Selain petua petua lain yang sis Mya penah share. Serius ye petua yang ni agak cepat jugak keberkesanan dia. Mungkin serasi kot ngan sis Mya kan. Okay nah nak buat dia senang je.

IKLAN

Cara cara dan bahannya :

1- 1 biji bawang merah – kalo ikut dr Rizal bawang bombay atau holland. Tapi bawang merah pun kira ok la kan.
2- Potong 2, guna sebelah je. Dan leraikan bawang tu. Potong potong boleh.
3- Campurkan 1 atau 2 sudu madu asli. ( sis Mya guna 2 sudu madu)
4 – Biarkan selama sejam atau 2 jam, bagi jus bawang tu keluar.
5- Jus bawang tu akan sebati dengan madu. Nampak lah kan madu tu cam cair cair sikit.
6- Boleh la minum macam ubat batuk. Bantu kurangkan kahak dan batuk. In shaa allah otak kita terjaga sama.

Actually sebelum sis Mya share ni sis Mya dah cuba dulu dalam 2 3 hari ni. Ada sekali tu sis Mya batuk sampai muntah muntah. Sedih tau. Abis keluar segala makanan yang makan sebelum tu.

IKLAN

Elok plak malam tu sis Mya ada bukak telegram Dr Rizal terbaca tips ni. So iolls cuba. Tapi masa sis Mya cuba tu tak sempat pun nak tunggu jus bawang keluar. Sis Mya makan je bawang ngan madu tu terus tawakal la minta Allah kurangkan batuk.

Hehe. Sis Mya pemakan ulam so takde masalah takat makan bawang merah ke bawang putih mentah. Tu iolls kunyah je. Lagipun bawang merah ni manis. Campur plak madu ok je la boleh kunyah dan telan tanpa nasi pun.

Pastu pagi tadi terkedek kedek bukak buku rupanya memang ada petua ni. Dalam buku tu siap boleh campur gula. Tapi sis Mya pilih jalan selamat lah. Madu je.

Sumber : Mya Ja’amat