Tesco Stores (Malaysia) Sdn Bhd meneruskan tanggung jawab sosial korporat (CSR) dengan menyumbangkan sebanyak 4.8 juta hidangan makanan semenjak Oktober 2016 kepada golongan yang memerlukan di negara ini. Hidangan makanan ini terdiri daripada buah-buahan, sayur-sayuran dan roti yang tidak terjual dari setiap 60 cawangan Tesco seluruh negara. Projek ini dilakukan dengan kerjasama Food Aid Foundation dan Kechara Soup Kitchen,

Ketua Pegawai Eksekutif Tesco Malaysia, Paul Ritchie, berkata kerjasama berterusan bersama Food Aid Foundation dan Kechara Soup Kitchen adalah gabungan yang sangat baik dalam memberi impak positif pada komuniti.

Makanan Tak Habis Usah Dibuang. Ikut Cara Ini. Tak Membazir & Buat Amal Lagi. Kreatif! 

“Projek yang berskala kecil bermula dengan hanya membabitkan 2 cawangan kini diperluaskan ke 60 buah cawangan Tesco. Kami percaya bahawa Every Little Helps (Semuanya Dapat Membantu). Malah, dengan kerjasama pihak kami bersama Food Aid Foundation dan Kechara Soup Kitchen bukan sahaja dapat menurunkan kadar pembaziran makanan yang tidak terjual, tetapi masih boleh dimakan malah memastikan golongan yang memerlukan tidak sentiasa kelaparan,” katanya.

“Usaha yang berterusan yang telah menghasilkan sumbangan 4.8 juta hidangan makanan ini adalah sangat relevan semasa menyambut Hari Makanan Sedunia pada 16 Oktober. Adalah penting untuk kita ingat bahawa kita masih mempunyai lebih banyak kerja yang perlu dilakukan jika kita ingin mencapai Matlamat Pembangunan Mampan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi menghapuskan kelaparan global menjelang 2030,” katanya.

Sementara itu, bagi Pengasas Food Aid Foundation, Rick Chee berkata, komitmen Tesco melalui sumbangan makanan lebihan mereka sedikit sebanyak dapat membantu membasmi kelaparan selari dengan objektif SDG2 atau nama penuhnya Matlamat Pembangunan Lestari atau Sustainable Development Goals (SDG) yang meliputi pembangunan ekonomi bagi meningkatkan kesejahteraan hidup rakyat, Justeru, projek ini dilihat menjadi kesinambungan dalam usaha menghapuskan kemiskinan tegar.

IKLAN

“Inisiatif lanjutan pihak Tesco terhadap sumbangan makanan lebihan mereka melalui Food Aid Foundation dalam membasmi kelaparan adalah selari dengan objektif SDG2. Kami berharap lebih banyak lagi syarikat korporat dapat menyertai usaha besar ini dalam memerangi kemiskinan dan mengurangkan pembaziran makanan di negara kita.”

Makanan Tak Habis Usah Dibuang. Ikut Cara Ini. Tak Membazir & Buat Amal Lagi. Kreatif! 

Dalam masa yang sama, Pengarah Operasi Dapur Kechara Soup Justin Cheah mengakui cara Tesco menguruskan lebihan makanannya juga harus dijadikan contoh bagi korporat lain.

“Tesco sangat kreatif dalam pengurusan masalah pembaziran makanan di Malaysia. Cara mereka membolehkan banyak keluarga dan individu yang kurang bernasib baik mendapatkan manfaat daripada program sumbangan makanan ini dan secara langsung menyumbang kepada pertumbuhan pembiayaan makanan di Malaysia. Lebih banyak pasar raya besar dan pengeluar makanan perlu mengikut contoh yang ditetapkan oleh Tesco. ”

IKLAN

Justeru, amalan terbaik Tesco ini turut dijadikan contoh di dalam pembentangan Harvest Asia 2019, simposium tahunan yang dianjurkan oleh ahli-ahli Persatuan Bank Makanan Asia pada 16 Oktober, Hari Makanan Sedunia lalu.

Selain itu, Tesco juga merupakan salah satu penyokong utama inisiatif Food Bank Universiti Malaya (UM), yang membantu sebanyak 200 pelajar yang kurang berkemampuan di kampus. Malah, syarikat ini turut berkerjasama dengan Food Bank Universiti Teknologi MARA (UiTM), yang akan dilancarkan pada akhir bulan Oktober ini.

Makanan Tak Habis Usah Dibuang. Ikut Cara Ini. Tak Membazir & Buat Amal Lagi. Kreatif! 

 

IKLAN

Di samping itu, Tesco turut bekerjasama dengan Yayasan Food Bank sejak ia ditubuhkan pada Ogos 2018. Sehingga September 2019, Yayasan Food Bank telah memberi manfaat kepada 362,699 ahli isi rumah yang kurang bernasib baik.

Tesco Stores (Malaysia) Sdn Bhd adalah syarikat usaha sama antara Tesco PLC dan Sime Darby Bhd yang merupakan salah satu daripada peruncit antarabangsa terbesar di dunia dengan operasi di 10 buah negara. Menggajikan lebih dari 400,000 orang dan melayani berjuta-juta pelanggan setiap minggu, syarikat ini ditubuhkan pada Mei 2002 dengan kedai pertama di Puchong, Selangor.

Kini, terdapat lebih 8,000 pekerja merentasi 60 cawangan di seluruh Semenanjung Malaysia. Pada 2013, Tesco menjadi peruncit pertama di Malaysia yang melancarkan kedai atas talian kepunyaan sendiri, Tesco Online. Tesco Online kini beroperasi di Lembah Klang, Pulau Pinang, Johor Bahru, Melaka, Perak dan Negeri Sembilan.

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI