Siapa kata kerja rumah yang dilakukan oleh isteri setiap hari adalah kerja mudah.

Ini sebagaimana perkongsian daripada seorang suami ini yang mengalami sendiri pengalaman mengurus anak-anak dan membuat kerja rumah secara sendirian, bilamana isterinya keluar bekerja di musim PKP ini.


Sekarang suami jadi bibik pula!

Setiap hari isteri pesan bang basuh baju, bang mandikan anak, bang bagi anak makan, bang kenapa mainan anak bersepah ni kemas kemas kemas.

Naluri jantan tercabar bila kena arah arah macam tu.

Mentang mentang la dia yang keluar rumah bekerja sekarang ni, kita duduk rumah kita pula yang kena buat semua kerja rumah. Huh!

Betul betul kena penjara sosial

Dah la tak dapat keluar, kena terperuk dalam rumah asyik buat kerja rumah pula tu.

Tak sempat nak scroll facebook, tak sempat nak helo kawan tanya khabar, tak sempat nak duduk silang kaki tangan mendepa, tak sempat nak manfaatkan HBO yang astro dah bagi free.

Serius, langsung tak sempat!

Tak pernah lagi rasa sanggap me-time teruk macam ni. Setiap hari ternanti nanti isteri balik kerja nak pass baton.

IKLAN

Huwaa..

Buat korang yang ada isteri di sisi tu, hargai la isteri korang. Jangan biar isteri korang buat kerja rumah sorang sorang.

Sungguh, penat dia bukan kaleng kaleng. Kesian kat diorang.

Ntah la macam mana surirumah yang bertahun tahun buat kerja rumah sorang diri 24 jam sehari, 365 hari setahun tu boleh survive sampai sekarang. Korang memang hebat!

IKLAN

Korang la frontliner sejati setiap rumah.

Jika kekuatan lelaki ada pada tenaga maka kekuatan wanita pasti ada pada kesabaran yang amat tinggi.

Serius. Penat!

Mohd Fhais
Masih hidup lepas sebulan jadi bibik

p/s : Hikmah duduk rumah kali ni supaya para suami boleh lihat dan rasa sendiri apa yang para isteri dah hadap sepanjang hidup mereka. Ia mengajar kita supaya lebih menghargai.

sumber : Mohd Fhais