Masalah gangguan pencernaan boleh berlaku pada sebahagian orang setelah mengambil makanan yang mengandung gluten. Ia boleh dianggap berbahaya bagi kesihatan.

Gluten adalah salah satu jenis protein yang terdapat di dalam gandum dan barli. Jadi protein ini terdapat pada makanan yang diperbuat dari bijiran ini. Ini termasuk roti, kuih dan sereal.

Tidak semua orang yang berbahaya mengambil makanan seperti ini. Hanya sebahagian kecil saja yang mempunyai masalah berkaitan dengan protein gluten.

Penyakit yang disebabkan oleh gluten adalah:

1. Penyakit celiac. Pesakit akan mengalami keradangan permukaan usus dan mengganggu penyerapan nutrisi makanan. Pesakit akan mengalami masalah pencernaan, sama ada cirit-birit, sembelit atau kekembungan.

IKLAN

2. Intoleransi gluten yang bersifat non-celiac. Pesakit yang mengalami masalah selain dari masalah penghadaman, tetapi lebih kepada masalah lain seperti sakit kepala, lemah, dan sakit sendi.

Mereka juga harus mengelakkan mengambil makanan yang mengandungi protein glutein.

3. Penyakit autoimun tertentu. Pesakit penyakit autoimmune tertentu seperti penyakit Hashimoto, penyakit Grave, dan rheumatoid arthritis, memiliki risiko untuk mengalami penyakit celiac. Oleh itu mereka harus mengamalkan diet bebas gluten.

IKLAN

4. Penyakit usus yang lain. Gluten juga boleh menimbulkan masalah pada pesakit Irritable Bowel Syndrome (IBS) dan penyakit keradangan usus yang lain. Mereka harus menghindari makanan yang mengandungi gluten.

Kita boleh saja memilih untuk mengamalkan makanan bebas gluten meskipun tidak memiliki masalah alahan pada gluten. Namun jangan terlalu fanatik sehingga mengabaikan kandungan nutrisi makanan yang kita makan. Dibimbangi ketika menghindari gluten, kita jga mengalami kekurangan nutrisi seperti kekurangan vitamin B, serat, zinc, dan zat besi.

Oleh itu, kena perbanyakan sayur-sayuran dan buah-buahan untuk mencukupkan keperluan nutrisi tersebut.

IKLAN

Berhati-hati juga dengan produk makanan yang kononnya bebas gluten, kerana makanan yang berproses selalunya mengandungi banyak karbohidrat yang sudah diproses, gula, garam, dan lemak trans yang berbahaya bila diamalkan secara berlebihan.

Selain itu, makanan olahan bebas gluten biasanya tidak banyak mengandung protein, asid folat (vitamin B9), niasin (vitamin B3), dan vitamin B yang lain.

Sebagai kesimpulan, mengamalkan makanan yang mengandungi gluten memang berbahaya pada orang yang memiliki masalah tertentu. Jika kita mengalami masalah penyakit celiac, intoleransi terhadap gluten, atau penyakit autoimun, amalkan diet bebas gluten yang akan memberikan kesan positif terhadap kesihatan kita. Namun jika kita tidak memiliki masalah tersebut, berhati-hatilah ketika mengambil makanan yang mengandungi gluten.

Sumber: Dr Zubaidi Hj Ahmad

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI