Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Peribahasa ini begitu tepat sekali untuk dikaitkan dengan usaha Amiereo Adipati, penyewa sebuah rumah kampung.

Tiada yang mustahil untuknya merialisasikan rumah idaman walaupun dengan bajet yang rendah.

Akhirnya, lihatlah sahaja kini rumah papan yang disewa beberapa bulan lalu telah berubah wajah menjadi rumah yang cukup selesa dan cantik untuk didiami.

Ikuti perkongsian lanjut daripadanya agar dapat menyuntik inspirasi buat anda memiliki rumah idaman dengan konsep peribadi.


Siang tadi sementara menunggu waktu berbuka…kita kemas apa yang patut..nak raya kan..ha..ha…puasa baru dua hari dikk…

4 bulan dulu.. masa mula-mula menyewa rumah ni sangat-sangat teruk…memang menangis dalam hati…

Ramai kawan-kawan yang kurang setuju bila saya nak menyewa rumah ni…tapi nak buat macam mana takda pilihan..

Kebetulan keadaan sangat mendesak…sebab tempat saya menyewa dulu telah dibeli oleh seseorang..hanya ada masa seminggu je untuk pindah..

Dengan keadaan kewangan pun kurang….lagi pun sewa rumah ni kira mampu lah untuk saya..takda lah mahal sangat…

Tapi tak kan kita nak duduk dalam keadaan macam tu kan…stress bak hang….so kita tuch up sikit-sikit bagi lawa..

Modal pun tak berapa ada sgt..aircond tu ambik kat kedai lama…

Walau pun guna barang2 diy..kedai Rm2…dan cowboy je lampu gantung tu beli kat shopee murah..budget uolzz…lagi pun rumah sewa kan…

Kerusi pulak ambik kerusi lama..lebih 30 tahun dah ambik kat rumah arwah mak…just spray putih…langsir beli kat kamdar time promsi rm2.80 semeter…ikut kan modal cat ada lah dalam rm300..jumlah keseluruhan bawah seribu sebab saya beli sikit2..

.

“Kami tak kaya tapi kami ingin hidup selesa”…Kredit Qaseh Aduka gigih mengemas.

Walau pun raya thn ni tiada acara kunjung mengunjung covid 19 masih berluasa…ingat stay at home.

IKLAN

💕…duduk rumah jangan merayau jangan melilau..kita jaga kita….💖

RUMAH BERSIH FIKIRAN LAPANG OTAK TENANG…

sumber : Amiereo Adipati

Manakala buat anda yang ingin mencuba konsep mix and match perabot lama dengan yang baharu bersama kita cungkil rahsianya melalui perkongsian daripada Joy Design Studio.

Menurutnya untuk Mix and match perabot perlukan keseimbangan warna dan teknik yang betul. Warna yang dipilih mestilah dalam kelompok yang tepat, tona sama, dan bukan sesuka hati.

Bahan perabot yang digunakan juga penting, jika semua perabot diperbuat daripada kayu, ia akan kelihatan terlalu bosan. Boleh mix and match 2-3 bahan lain-lain seperti kayu, rotan, dan besi.

Menyentuh tentang jenis dan style perabot yang dipilih bagi mencipta karakter ruangan rumah kampung untuk tampil moden,  dinasihatkan anda boleh mengecat atau menggunakan wallpaper pada dinding.

IKLAN

Elakkan warna gelap supaya ruang tidak nampak sempit. Pemilihan perabot memainkan peranan penting, perabot yang dipilih mestilah mengikut tema.

Manakala sofa yang dipilih pula tidak boleh yang memakan ruang atau terlalu menyerlah. Boleh juga menghias dengan bunga, tumbuhan hijau, karpet, dan bantal bercorak untuk menaikkan seri pada ruang tersebut.

Buat Pilihan 

Antara perabot yang berkualiti dan tahan lama termasuklah yang diperbuat daripada solid wood. Kayu keras yang berat dan padu. Perabot besi juga kurang risiko kerosakan, tetapi perlu memastikan ketumpatan besi tersebut adalah tinggi supaya tidak berkarat dengan cepat atau mudah rosak. Selain itu, sofa yang full leather juga tahan lama. Pastikan kulit yang asli dan bukan bercampur dengan tekstil lain.

Menyentuh tentang pemilihan warna, diakui ia mempengaruhi mood dan personaliti kepada sesebuah ruang. Warna biru memberi ketenangan. Merah melambangkan keyakinan dan tenaga. Kuning memberi perasaan gembira. Hijau menyenangkan dan menyejukkan mata. Ungu yang gelap akan mewujudkan ruang yang dramatik. Oren membangkitkan semangat dan merupakan warna bertenaga. Putih pula warna yang minimal, menjadikannya pilihan warna yang selamat bagi mereka yang tidak berani bermain warna.

Disamping itu bagi anda yang ingin melakukan transformasi dengan cara paling cepat dan mudah, disarankan dengan memilih satu bahagian yang besar untuk memberi impak baru.

Sebagai contoh, dinding boleh ditukarkan dengan mengecat atau meletakkan wallpaper. Manakala langsir boleh ditukarkan dengan warna yang bersesuaian. Selain itu, anda juga boleh mencari sofa yang lebih padan dengan konsep yang dipilih.

Jika mahu cara yang lebih meringankan beban, menukar atau menambah carpet yang warna atau coraknya unik dan modern boleh memberi nafas yang baru. Ini boleh juga dikaitkan dengan penukaran bantal.