Mak-mak memang suka memasak kan, tetapi hati-hati jika kuali calar dan berkarat termasuk kuali jenis non stick (tak melekat). Tak nafikan kuali jenis ini agak mahal dipasaran, namun penggunaan yang lama akan menyebabkan lapisannya tercalar. Keadaan ini amat bahaya dari sudut kesihatan. Makanan yang enak dan berkhasiat jadi tak selamat untuk keluarga. Perkongsian Hadihaizil Din moga jadi panduan bersama.

________________________________________________________________________

Masak Makanan Berkhasiat Tetapi Kuali Calar! Isteri Wajib Baca Perkongsian ini Agar Keluarga Selamat

Penggunaan Kuali Non Stick yang telah calar adalah tidak bagus.

Saya adalah antara penggemar kuali tahan lekat atau kuali non stick yang memudahkan untuk kerja-kerja memasak di dapur.

Andai nak goreng telur tak melekat, andai nak sauté bahan-bahan pun mudah.

Namun satu perkara yang perlu kita ambil berat sekiranya kita menggunakan kuali non stick ini, adalah untuk elakkan daripada ianya tercalar.

IKLAN

Ya CALAR yang merbahaya.

Masak Makanan Berkhasiat Tetapi Kuali Calar! Isteri Wajib Baca Perkongsian ini Agar Keluarga Selamat

Calar pada permukaan kuali non stick ini akan menyebabkan lapisan yang digunakan untuk menjadikan permukaan kuali itu tidak melekat akan terdedah ke dalam masakan yang kita ingin masak.

Bermakna, ada bahan-bahan yang tidak sesuai untuk kita makan, akan bercampur dengan masakan yang kita masak, tanpa kita sedar.

IKLAN

Adalah penting untuk kita gunakan peralatan yang sesuai seperti sudip kayu atau sudip yang tidak mencalarkan permukaan kuali ini.

Andai telah tercalar? apa perlu kita buat adalah untuk melupuskan sahaja kuali tersebut walaupun mungkin ianya kuali kesayangan kita.

Atau bolehlah buat hiasan di dinding-dinding bukannya untuk digunakan sebagai peralatan memasak.

IKLAN

Jika sebelum ni kita belum tahu, mungkin kita akan terus gunakan, selepas ini, silalah tukar kepada kuali baru.

Kesihatan kita lebih berharga. Rugi kiranya kita sediakan bahan-bahan berkualiti tinggi untuk memasak, tetapi kesudahannya menggunakan kuali yang berbahaya.

Sekadar berkongsi untuk manfaat bersama.

Petua penjagaan kuali non stick

Masak Makanan Berkhasiat Tetapi Kuali Calar! Isteri Wajib Baca Perkongsian ini Agar Keluarga Selamat

1. Elakkan memanaskan kuali non stick tanpa bahan masakan diatas api. Cara ini akan memusnahkan lapisan non stick kuali tersebut.
2. Jika kuali basah, jangan keringkan kuali ini diatas api. Sebaikknya gunakan tisu dapur atau kain kering untuk lapkannya.
3. Pastikan mengunakan senduk jenis non-stick atau kayu untuk mengacau masakan pada kuali non-stick. Jangan guna jenis senduk besi yang boleh menyebabkan permukaan kuali tercalar.
4. Jangan terus membasuh kuali non-stick sebaik sahaja selepas anda siap memasak. Cara ini boleh menghilangkan lapisan non – stick kuali tersebut. Apabila kuali dah sejuk barulah anda basuh.
5. Jangan guna penyental (besi berbulu) untuk membasuh kuali non-stick. Hanya gunakan span lembut.
6. Digalakkan mengunakan api yang sederhana kuali jenis ini mudah panas sekali gus menjimatkan masa anda.