Nak masak mi kuning ni kadang-kadang dilema tau. Salah masak, masih lagi rasa kapur pada mi tu boleh terbantut rasa nak makan! Tapi.. Kalau terlajak masak nanti mi kembang pula. Hmm rasa serba salah nak masaknya!

Jangan pening mak-mak semua, sekarang ni kita dah ada cara penyelesaiannya! Ikut je cara hilangkan kapur step by step ni, insyaAllah mi kita masak bebas rasa kapur. Tak percaya? cer cuba!

Step by step hilangkan kapur pada mi kuning

1. Leraikan mi kuning dalam bekas.

Masak Mi Kuning Mesti Rasa Kapur! Ni Cara Nak Hilangkan, Gerenti Jadi!

2. Masukkan air. Tak kisah air paip ke air tapis ke asalkan room temperature.

IKLAN

Masak Mi Kuning Mesti Rasa Kapur! Ni Cara Nak Hilangkan, Gerenti Jadi!

3. Masukkan sedikit gula putih atau gula perang. Kacau sekejap biar rata.

Masak Mi Kuning Mesti Rasa Kapur! Ni Cara Nak Hilangkan, Gerenti Jadi!

IKLAN

4. Biarkan direndam dalam 15-30 minit.

Masak Mi Kuning Mesti Rasa Kapur! Ni Cara Nak Hilangkan, Gerenti Jadi!

5. Basuh dan tos airnya. Dah hilang rasa kapurnya! Sedia untuk dimasak!

IKLAN

Masak Mi Kuning Mesti Rasa Kapur! Ni Cara Nak Hilangkan, Gerenti Jadi!

@aliabangs Tips Hilangkan Rasa Kapur Pada Mee Kuning. #kitchenhacks #fypシ #foryou #MaxisBiggestSale #tiktokindonesia #tiktokmalaysia ♬ Aca Aca Nehi Nehi – 𝐔𝐆𝐈𝐊🇸🇦

Sumber : Tiktok Aliabangs

Elak dari perkena serangan jantung, jom ikuti perkongsian dari Dr Zubaidi ni!