Menikmati pulut kuning yang lembut dan cukup rasa lemaknya  memang sedap terasa. Namun tidak semua mahir memasaknya, terkadang lembik, keras, malah lebih menyedihkan bila dimasak tebal keraknya dan menyebabkan akan terbuang dek kerana tidak enak dimakan.

Tapi semua ini tidak berlaku jika anda mengukus pulut tersebut.

Kebiasaanya untuk memasak pulut, terdapat dua cara boleh dilakukan iaitu sama ada ditanak atau dimasak di dalam periuk atau pun dengan kaedah kukus.

Bila pulut dikukus dikatakan rasanya lebih berlemak dan enak. Bahkan menurut Nur Baheeta, pulut yang dikukus dijamin tiada lagi pulut melekat di dasar periuk  bahkan cara memasaknya juga cukup mudah.

Nak tahu resipinya, ini sebagaimana yang dikongsikan oleh Nur Baheeta daripada resipi asal Umie Qut .

“Cara masak pulut kuning style mak saya. Senang dan mudah. Pulut pun cantik je kejadian nya. Tak lembik dan tak terlalu keras. Dijamin tiada lagi kes pulut hangit/melekat di dasar periuk,” ujarnya ringkas.

Jadi bolehlah dicuba memasak pulut kuning yang elok kejadiannya dengan cara dan resipi yang dikongsikan di sini. Selamat mencuba.

Langkah 1 : Basuh dan rendam beras pulut dengan serbuk kunyit. Rendam dari pagi hingga petang lagi elok.

Masak Pulut Kuning Lagi Mudah & Dijamin Tak Berkerak Bila Masak Cara Begini. Rasa Pun Lebih Berlemak!

Langkah 2 : Panaskan pengukus. Sebaiknya gunakan pengukus lubang kecil.

Masak Pulut Kuning Lagi Mudah & Dijamin Tak Berkerak Bila Masak Cara Begini. Rasa Pun Lebih Berlemak!

IKLAN

Langkah 3 : Kemudian kukus terus beras pulut yang telah ditoskan tadi.

Masak Pulut Kuning Lagi Mudah & Dijamin Tak Berkerak Bila Masak Cara Begini. Rasa Pun Lebih Berlemak!

Langkah 4 : Di dalam bekas lain, campurkan 1 kotak santan dengan 2 cawan air, satu sudu kecil garam dan sebatang serai yang telah diketuk.

Masak Pulut Kuning Lagi Mudah & Dijamin Tak Berkerak Bila Masak Cara Begini. Rasa Pun Lebih Berlemak!

Langkah 5 : Kukus pulut hingga terlihat melekat sesama sendiri.

Masak Pulut Kuning Lagi Mudah & Dijamin Tak Berkerak Bila Masak Cara Begini. Rasa Pun Lebih Berlemak!

Langkah 6 : Kemudian angkat terus pulut dan masukkan ke dalam bekas yang berisi campuran santan tadi.

IKLAN

Masak Pulut Kuning Lagi Mudah & Dijamin Tak Berkerak Bila Masak Cara Begini. Rasa Pun Lebih Berlemak!

Langkah 7 : Gaul sehingga menjadi seperti di dalam gambar di bawah.

Masak Pulut Kuning Lagi Mudah & Dijamin Tak Berkerak Bila Masak Cara Begini. Rasa Pun Lebih Berlemak!

Langkah 8 : Kemudian kukus sekali lagi selama 10 minit.

Masak Pulut Kuning Lagi Mudah & Dijamin Tak Berkerak Bila Masak Cara Begini. Rasa Pun Lebih Berlemak!

Langkah 9 : Siap dan bolehlah dihidang untuk dinikmati.

Masak Pulut Kuning Lagi Mudah & Dijamin Tak Berkerak Bila Masak Cara Begini. Rasa Pun Lebih Berlemak!

IKLAN

Sumber : Nur Baheeta

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Masak Pulut Kuning Lagi Mudah & Dijamin Tak Berkerak Bila Masak Cara Begini. Rasa Pun Lebih Berlemak!

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BUAT ROTI JALA VIRAL dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/ceriakan-hati-dengan-buat-roti-jala-viral/   atau whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Masak Pulut Kuning Lagi Mudah & Dijamin Tak Berkerak Bila Masak Cara Begini. Rasa Pun Lebih Berlemak!

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Masak Pulut Kuning Lagi Mudah & Dijamin Tak Berkerak Bila Masak Cara Begini. Rasa Pun Lebih Berlemak!

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI