Sejak berhadapan dengan pandemik Covid19 pelbagai usaha dilakukan orang ramai untuk meneruskan kelangsungan hidup.

Begitu juga dengan kisah pelakon era 80, Harun Hashim yang turut hilang punca pendapatan akibat tiada lagi penggambaran boleh dilakukan ketika PKP.

Dalam kesulitan hidup pelakon veteren ini baru sahaja sedar daripada serangan darah tinggi setelah tidurkan sebelum ini.

Lebih menyedihkan lagi, isterinya juga isterinya, Sakinah menjalani pembedahan akibat barah otak. Pasangan ini dimasukkan di tempat yang sama iaitu di salah sebuah hospital di Subang.

Situasi yang dialami oleh pasangan ini yang mempunyai enam cahaya mata diketahui setelah Exco Agama dan Muafakat Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Salman al-Farisi menerusi Facebook berkenaan pelakon yang sinonim dengan watak hero drama TV sekitar 1970-an sehingga awal 1990-an itu yang sedang sakit serta isteri.

Dalam pada itu, menerusi Instagram pelakon Betty Banafe, memaklumkan mendapat perkhabaran mengenai Harun dan isteri dimasukkan di sebuah hospital di Subang, sejak beberapa hari lalu.

Meluahkan rasa simpati kepada apa yang dilalui oleh rakan seperjuangannya, beliau mendedahkan bahawa Harun sebelum ini pernah menghantar mesej meminta bantuan bayaran sewa rumah.

“Harun ada menghantar mesej di aplikasi WhatsApp minta bantuan membayar sewa rumah pada 15 Ogos lalu.

“Namun, saya terlambat membalasnya kerana kesibukan kerja. Akhirnya, saya dapat tahu Harun dan isterinya masuk hospital.”

Katanya lagi, kali terakhir berjumpa Harun pada 25 Julai lalu.

IKLAN

“Saya terbabit dalam program infak artis bersama badan bukan kerajaan mengagihkan bantuan kepada golongan yang memerlukan.

“Harun antara penerima bantuan yang disalurkan. Ketika bertemu, saya lihat keadaan Harun sudah tidak sihat, malah matanya semakin kabur.

“Beliau menghadapi Glaukoma iaitu penyakit urat saraf mata yang boleh menyebabkan medan penglihatan pesakit semakin sempit.

“Jika dibiarkan berlarutan boleh menyebabkan buta. Saya lihat matanya sudah bertukar warna. Perkara ini diakui Harun, cuma tidak berkemampuan mahu ke klinik untuk pemeriksaan lanjut,” katanya.

IKLAN

Dilaporkan Harun membantu isterinya mengusahakan perniagaan makanan di sebuah restoran di Batu Caves Centerpoint sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada Mac lalu.

Dia juga turut membuka cawangan kedua perniagaan mereka di Sentul, selain berniaga secara dalam talian.

Dalam pada itu, sejak tular kisah pelakon veteren dan isterinya, para peminatnya mendoakan kesihatan agar kembali sembuh.

Sumber: Instagram bettybanafee, KosmoBerita Harian