Perasan tak jika kita makan mee kari di kopitiam rasanya sangat enak walaupun tidak terlalu berlemak atau terlalu kuat rasa karinya. Keseimbangan rasa dan ditambah pula tidak menggunakan serbuk kari dalam penyediaan bahan, sekali gus memberi rasanya yang tersendiri.

Jadi buat anda yang ingin mencuba untuk menyediakannya sendiri, apa kata mencuba resipi yang dikongsi oleh Ad Adnan ini. Melihat bahan-bahan yang digunakan juga cukup dan hasil masakannya nampak begitu menyelerakan.

Jadi bolehlah dicuba untuk dijadikan menu istimewa untuk keluarga.

 

CURRY LAKSA MEE KARI TANPA SERBUK KARI
Saya suka makan mee kari. Tapi yang style kopitiam tu. Depa kata tu nyonya punya mee kari eh..ok saya dah buat. Resepi dari hasil penyelidikan di google dan beberapa bahan bacaan. Tak kan lah nak puji diri sendiri kan kata sedap..cuba lah sendiri.

Bahan-bahan;
A-(kisar halus)
1)bawang besar & kecil
2)bawang putih
3)lengkuas
4)serai
5)buah keras
6)belacan
7)kunyit hidup

B
1)santan
2)cili giling
3)daun kesom & bunga kantan
4)air rebusan ayam/udang
5)garam & gula
6)minyak untuk menumis

C-(condiment mee)
Terpulang pada anda. Tapi kalau untuk style kopitiam nyonya ni sayurnya ada guna kacang panjang dan terung. Potong dan goreng sekejap.

Cara-cara;
1) Tumis bahan A bersama cili kisar.
2) Bila sudah sedikit wangi letak kan daun kesom dan bunga kantan.
3) Letak kan air rebusan
4) Perasakan garam gula
5) Akhir sekali letak kan santan.

Bahan kisar A + cili giling merupakan rempah basah bagi kari. So dah tak payah lah pakai serbuk kari. Boleh letak kan ayam / kerang / atau apa apa yang anda ingin kan..

Sukatan berbeza bergantung kuantiti masakan.saya guna cam-campak je.


Selamat mencuba

IKLAN

Sumber :Ad Adnan

 

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

IKLAN

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club