Sepatutnya bila hujung minggu adalah hari berehat untuk ibu-ibu yang bekerja. Namun hakikatnya, hujung minggu adalah merupakan hari untuk menyingsing lengan.

Begitulah kebiasaannya, pada hari Sabtu dan Ahad adalah hari di mana seorang ibu akan mengemas rumah, membasuh dan melipat kain, memasak dan pelbagai lagi tugas lain dilakukan dari awal subuh hingga malam hari. Tidak siap-siap kerja yang dilakukannya. Ada sahaja yang harus dibuat.

Bagi meringankan beban kerja di hujung minggu, sebenarnya ada caranya. Nak tahu bagaimana? Buatlah jadual kerja harian untuk seminggu.Cara ini pastinya hujung minggu anda akan menjadi lebih relaks dan membahagiakan!


Isnin

Hanya buat pembersihan major untuk tandas sahaja. Jika waktu pagi tidak sempat pastikan anda lakukan sebelum tidur.


 

Selasa

Jadikan hari membersihkan habuk, peruntukkan sekurang-kurangnya 15-30 minit untuk melakukan tugas-tugas ini.


 

Rabu

Hari ini pula dikhaskan untuk melakukan tugas vacuum.  Sebaiknya buatlah awal pagi sebelum anda mandi. Tidak memakan masa yang lama pun.

IKLAN

 

Khamis

Kali ini buat tugas mop lantai. Sama juga sebaiknya lakukan awal pagi sebelum mandi untuk bersiap ke tempat kerja.


 

IKLAN

Jumaat

Bersihkan ruang dapur sambil-sambil itu bolehlah buat sarapan ringkas untuk di bawa ke pejabat.


 

Sabtu & Ahad

Tidak perlulah tumpukan sepenuhnya pada tugas-tugas membersihkan rumah. Mungkin hanya berikan sedikit tumpuan pada ruang bilik dan melipat pakaian sahaja.  Selebihnya anda ada banyak masa untuk melakukan aktiviti riadah bersama keluarga tercinta.