Rutin minum air jus kunyit untuk tujuan penjagaan kecantikan luaran dan dalaman wanita telah lama diamalkan. Pun begitu, nyata ada cara yang betul perlu difahami untuk menyediakan minuman yang berkhasiat. Andai tersilap cara, bimbang khasiat kunyit tidak dapat dibekalkan kepada tubuh sepertimana yang diharapkan.

Ini sebagaimana yang dikongsikan oleh saintis Dr Suri Roowi berkenaan teknik sebenar untuk menyediakan jus kunyit. Menurutnya, terdapat 6 teknik yang perlu diberi perhatian.

TEKNIK SEBENAR SEDIAKAN JUS KUNYIT (Turmeric)

1.Kunyit sebaiknya di ‘blend’, dimasak atas dapur sebelum diminum.

Merebus Air Kunyit Tidak Perlu Lama, Hilang Khasiatnya. Nak Betul Tekniknya, Ikut Saintis Ni Kongsikan!

IKLAN

2.Kajian menunjukkan memasak kunyit yang di’blend’ dalam masa singkat (kurang 10 minit) dapat tingkatkan bahan berkhasiat (kurkumin) di dalam air rebusan dan lebih mudah di serap ke dalam darah.

Merebus Air Kunyit Tidak Perlu Lama, Hilang Khasiatnya. Nak Betul Tekniknya, Ikut Saintis Ni Kongsikan!

3.Merebus kunyit lama (lebih 15 minit) akan kurangkan khasiat kunyit sehingga 50%. Memanggang akan turunkan khasiat sehingga 75% manakala menggoreng @ menumis akan kurangkan khasiatnya sehingga 98%

IKLAN

4.Menurut Saintis dari Institut Penyelidikan Teknologi Makanan, Mysore, India, memasak kunyit untuk tempoh lama akan menyebabkan kehilangan bahan berkhasiat sehingga 53%. Walau bagaimanapun, kehilangannya dapat diturunkan kepada 30% jika kunyit dimasak @ rebus BERSAMA sedikit ASAM JAWA.

5.Bahan berkhasiat kurkumin bersifat lipofilik (suka pada minyak) jadi, untuk tingkatkan penyerapan bahan khasiat dalam darah, kunyit sebaiknya diambil bersama susu atau sedikit minyak zaitun. Penggunaan santan pada kadar sederhana juga dibolehkan.

IKLAN

Merebus Air Kunyit Tidak Perlu Lama, Hilang Khasiatnya. Nak Betul Tekniknya, Ikut Saintis Ni Kongsikan!

6.Meminum jus kunyit BERSAMA secubit serbuk LADA HITAM juga dapat meningkatkan penyerapan bahan berkhasiat dalam kunyit. Kajian menunjukkan bahan piperine (bahan berkhasiat dalam lada hitam) dapat tingkatkan penyerapan bahan berkhasiat kunyit (kurkumin) sehingga 2000%.

Sumber :Dr Suri Roowi

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club