Menikmati enaknya pucuk ubi yang direbus bersama sambal belacan memang sukar untuk digambarkan kenikmatan rasanya, boleh buat makan bertambah! Pun begitu, tidak dinafikan ada juga yang alah dengan makan pucuk ubi.

Biasanya mereka akan merasa tidak sedap badan, badan berangin, kepala berat dan sakit dan pelbagai lagi kesan daripada makan pucuk ubi yang dikatakan kumpulan sayur yang berangin. Pun begitu, bila mengenangkan sedapnya makan ulam pucuk ubi ini, ada juga yang sanggup ‘curi-curi’ makan untuk melepaskan keinginan.

Sebenarnya tahukah anda, ada petua yang boleh dipraktikan. Ini seperti mana yang dikongsikan oleh Puan Saleha Maarof berkenaan petua yang diamalkan oleh ibunya setiap kali merebus pucuk ubi. Kesannya, ibunya yang pada awalnya alah dengan makan pucuk ibu sudah boleh makan tanpa kesan sampingan.

Nak tahu bagaimana caranya, jom baca  perkongsian penuh daripadanya.

PETUA ELAK KENA ANGIN, SAKIT KEPALA
Tau tak, ada orang kan dia alah sangat makan pucuk ubi ni. Bila makan je mesti sakit kepala atau mudah kene serang angin, sampai sebu sebu.

Ni petua dari mak sal sendiri. Mak memang takboleh makan sebarangan memang mudah kene angin.

Kalau nak makan pucuk ubi ni pun, teringin nak makan pun dah kena angin.
Petua ni mak dapat dari orang tua tua yang ajar mak, lepas mak dah buat, mak dapat dah menikmati keenakkan pucuk ubi rebus nak buat ulam tu.

Caranya :
1. Masukkan sedikit je beras masa nak rebus pucuk ubi tu.


2. Rebus la sampai empuk lembut.
Nak rebus sekali batang boleh, taknak pun takpa ikut selera memasing. Sebab batang tu pun sedap bila dah rebus lama lama tau.

Tips ni pun boleh buat untuk nak masak apa apa makanan yang berangin contohnya nangka masak lemak tu. Pun boleh try petua yang sama.

Jadi mana yang hadapi masalah yang sama sakit angin tu boleh try petua ni, dah takda masalah lepastu kita nak menikmati sayur kampung ni nak buat ulam kan.

IKLAN

Sumber : Saleha Maarof

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

IKLAN

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Jika anda berminat untuk pelajari cara membuat Roti Jala Viral, jom sertai dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/ceriakan-hati-dengan-buat-roti-jala-viral/

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club