Sekali pandang memang tiada siapa menyangka, sofa biru yang terlihat mewah ini adalah hasil DIY dengan hanya bermodalkan RM 150.

Sesuatu yang cukup mengujakan, dan secara tidak langsung  jika selama ini  ada yang berangan hendak ada set sofa mewah untuk menggantikan set sofa lama, ini lah caranya paling menjimatkan!

Jom semak perkongsian ini.


MODAL DALAM RM150 langsam..
(Untuk keadaan sofa saya..)

POST NI PANJANG SIKIT..
Sori la bercerita macam dalam kelas pulak..

Gambar banyak kena tengok sampai sudah na UNTUK LIHAT HASILNYA….
Kalau boleh jadi inspirasi kat korang boleh la try buat..

Kalau korang ada sofa koyak koyak tu boleh try repair cara ni..

Kalau rangka reput atau patah boleh repair rangka dulu..

Kalau span londeh boleh beli span ada jual di shoppe..

Tapi untuk keadaan sofa saya ni rangka kukuh elok dan span okeylaa tak tebal mana tapi semua elok lagi.. so saya cuma tukar sarung terus..

Tukar sarung sofa yang dah berumur 4 tahun ni..masa beli tak salah dalam RM350-RM400 camtu..

STEP PERTAMA ..
Korang kena tunggingkan sofa dan bukak lapik hitam di bawah tu.. (mungkin kain korang warna lain.. yang penting bawah sofa)

Bila bukak lapik hitam korang akan nampak bentuk rangka sofa korang..
Kena study dulu kedudukan span semua..

Sebab nanti kain tu kita nak celah masuk belah dalam dan stapler di rangka dalam untuk bagi cekang dan kemas tau..

Saya pun banyak kali kena cabut ubat stapler sebab salah tempat atau cara..

Pertama kali buat kena try and error..
Kena sabar sikit la..

Tapi hasilnya memang macam hantar kedai.. hahhahaha..

Barang barang untuk upgrade sofa ni.

Semua beli di SHOPPE saja.. [beli masa dalam hujung PKP 1]

Badan sofa ni pakai kain velvet/baldu tau..


Beli meter pastu potong dan stapler saja..Tak yah jahit jahit..

IKLAN
[KAIN BALDU SEMETER RM10 +
Pakai dalam 6.5 METER untuk full balut..mungkin akan ada lebih.. untuk yang pandai jimat..]

Meter kain ni mungkin sesuai untuk sofa kakain.. tapi in sha Allah untuk 3 seater cukup dah 6.5 meter tu..

Kalau sofa korang besar beli la lebih sesiap macam 7-8 meter..

Paku tu pun khas untuk upholstery punya.. Pun beli di shoppe..
1 keping (panjang dia 1 meter) paku tu RM5.00..Beli banyak dapat less sikit..

Saya beli 14 keping (so jadi 14 meter).. so total dalam RM60 lebih..

Paku ni selamat ya.. so jangan risau kalau ada anak kecik.. boleh gunting je ikut design kita nak.. cuma masa gunting kena gunting elok elok la tau.. buat tepi tepi bagi smooth..

Lepastu..
Tunggu paku diamond sampai kita deco badan sofa..

IKLAN

Paku diamond ni saya beli untuk hias di sofa.. klu korang tak nak kos boleh kurang lagi..

Total paku diamond ni RM20 camtu..
Dalam 60pcs camtu..

Dapat la rupa sofa baru sikit ala ala modern nordic versace..

Sebab survey kedai nak tukar sarung sofa macam ni harga boleh p sampai RM500 lebih..

Macam beli sofa baru..

Dannnnnn kredit untuk suami tersayangg sebab dia yang tolong ketuk paku tu..


Mula mula dia tak yakin saya dapat tukar..Memandang sinis jer hahahahaha…

Bila tengok sarung sofa siap baru mau tolong ketuk paku..

Happy sharinggg..

sumber : Ainul Zehraa