Keterujaan membuat persiapan Hari Raya bab membersihkan rumah pastinya menjadi agenda utama untuk memastikan rumah selesa untuk menerima kunjungan tetamu.

Oleh itu, bunga-bunga plastik yang menghiasi kediaman perlu dicuci bersih. Nak tahu caranya, ini dikongsikan tipsnya oleh Hani Mynis untuk info bersama.

Deep cleaning artificial plants @ flower

Pembersihan rapi artificial plants ni ialah task terakhir hani dalam pembersihan rumah untuk ruang tamu sebelum nak balik kampung beraya ni.

Alang2 tu meh hani tunjuk cara hani buat pembersihan rapi pokok-pokok @ bunga artificial kat rumah hani.

Dari zaman budak-budak rutin setiap kali nak raya je ini antara tugas hani kena buat. So tak sah kalau setiap kali raya kalau tak buat ni.

Btw, deep cleaning ni maksud hani kena guna wet cleaning (basuh dengan air) taw. Kalau setakat dry cleaning itu bukan deep cleaning ya. Dry cleaning pokok2 @ bunga2 ni hani buat seminggu sekali untuk buang habuk yang melekat. So bila buat regular cleaning macam ni bila time deep cleaning tu xde lah sukar sangat nak membersihkan.

Kekerapan deep cleaning : 6 bulan atau setahun sekali

Langkah-langkah deep cleaning artificial plants and flowers

✔️Kumpulkan semua pokok/bunga palsu yang ada dalam rumah. Semua termasuk yang ada di ruang tamu, dapur, bilik tidur, luar rumah, atau di mana2.

✔️Dah kumpulkan, susun ikut kategori. Kategori jenis material pokok/bunga. Plastik @ polyester, silk, baldu, latex dll. Susun juga ikut kategori jambangan bunga, dedaun sahaja, berpasu dll

✔️Untuk jambangan bunga yang perlu digubah, ambil gambar gubahan dulu sebelum dicabut. Lagi2 yang digubah siap di kedai. Sebab nanti kira nak leraikan gubahan, basuh dan gubah semula. Kecuali memang berbakat menggubah bunga, abaikan langkah ni.

IKLAN

✔️Boleh juga ikat sejambak bunga jenis tangkai panjang mengikut pasu. Takda lah kes tertinggal setangkai bunga masuk pasu lain. Ikat guna getah atau cable tie. Hani memang ikat siap-siap dengan cable tie mana yang boleh supaya dia tak berpisah dengan geng2 dia dan tak perlu gubah-gubah dah. Masuk je sejambak dalam pasu terus.

Langkah-langkahnya :

IKLAN

P/s: sebelum tu, ni khas utk pokok @bunga dari latex atau plastik @polyester sahaja. Dari baldu kena buat dry cleaning sahaja. Lain2 material, feel free to ask.

Semoga bermanfaat .

Sumber : Hani mynis