Kini mesin basuh sudah menjadi keperluan bagi setiap rumah. Malah pelajar-pelajar pun sudah tidak membasuh baju dengan tangan sebaliknya menghantarnya ke dobi.

Walaupun harganya yang tinggi, namun ianya akan cepat rosak jika tidak digunakan dengan betul.

Kebanyakan orang selalu melakukan perkara-perkara ini tanpa mengetahui bahawa ianya akan membebankan mesin basuh dan membuatnya akan cepat rosak.

Sebenarnya cara kita menggunakan mesin basuh itu juga memainkan peranan penting terhadap jangka hayatnya. Oleh itu, jom ikuti perkongsian penulis mengenai tips jaga mesin basuh supaya jangka hayatnya lebih lama.

IKLAN

1. Jangan bebankan mesin dengan terlalu banyak pakaian setiap kali membasuh. Ikut cadangan pengeluar mesin.

2. Matikan suis soket sesekali selepas digunakan. Ini kerana apabila terlalu lama dalam keadaan standby, computer board akan menjadi semakin panas. Selain itu, selepas mengeluarkan baju, tutuplah suit soket.

IKLAN

3. Masukkan air panas kira-kira 5 minit dijerang ke dalam tub mesin dalam sebulan sekali. On mesin dalam jumlah mode basuhan minima untuk mencuci tub dan saluran buang air. Elak tersumbat yang boleh merosakkan injap buang.

4. Jika putaran mesin semakin lemah dari sebelumnya, ini bermakna belting telah longgar. Kalau pandai, ambil spanar tegangkan di bahagian bawah mesin. Jika tid

IKLAN

5. Andai kata air masuk semakin slow, buka bahagian paip air masuk. Mungkin ada filter tersumbat di situ.ak reti, upahlah sesiapa. Kos upah biasanya dalam lingkungan RM 10 – 20.

6. Namun, jika air masuk ok tapi air keluar tak boleh, ini bermakna valve buang air tersekat mungkin kerana tersangkut duit syiling, objek keras atau sebagainya. Jika semakin lama dibiarkan, ia boleh merosakkan computer board.

Jadi, cuba amalkan  6 tips di atas jika anda ingin menjimat duit daripada membeli mesin basuh baru hanya selepas beberapa tahun diguna. Penggunaan mesin basuh perlulah cermat supaya ia tahan lebih lama. Semoga Bermanfaat!

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI