Resepi Kuey Teow Theng yang sangat mudah. Jom cuba hasil perkongsian puan

Mudah Je Nak Buat Kue Tiaw Th’ng, Makan Dengan Sambal Kicap & Minyak Bawang Putih Memang Sedap & Padu!

BAHAN-BAHAN

Kuey Teow

Ayam

Cili flakes

Daun Bawang

Daun sup

Bawang putih

Siew Pak choy

Fish ball

IKLAN

Fishcake

Lada sulah

3 sekawan

kiub pati ayam

Bwg merah

Bwg putih

Halia

IKLAN

air scukupnyaMudah Je Nak Buat Kue Tiaw Th’ng, Makan Dengan Sambal Kicap & Minyak Bawang Putih Memang Sedap & Padu!

 

Cara- Cara

1.Tumis bwg putih, bwg merah dan halia yg dikiisar Serta 3 sekawan. Setelah naik bau masuhkan air Didihkan, masukkan kiub ayam kemudian masukkan isi ayam, bila isi ayam dah masak keluarkan isi ayam separuh , bila dh sejuk carik-carikkan ayam tersebut.

2.Masukkan fishball dan fishcake rebus sekejap dan toskan. Hiris nipis.

3. Kuah tadi tambah perencah sup, lada , garam , daun sup. Masak seperti masak sup biasa.

IKLAN

Mudah Je Nak Buat Kue Tiaw Th’ng, Makan Dengan Sambal Kicap & Minyak Bawang Putih Memang Sedap & Padu!

Cara buat minyak bawang putih

1. Cincang 1 labu bawang putih.

2. Panaskan 1 senduk minyak, bila minyak. Dah panas masukkan bawang putih yang di cincang , goreng sehingga bawang kekuningan.

Cara buat kicap sambal kicap

1. Blend cili padi dan bawang putih gaul dalam kicap manis , perah limau kasturi. Ltk sedikit gula jika suka pedas Manis.

Celur sekejap sawi sehingga layu dan toskan.

Celur keoy teow dan toskan.

Mudah Je Nak Buat Kue Tiaw Th’ng, Makan Dengan Sambal Kicap & Minyak Bawang Putih Memang Sedap & Padu!

Selamat mencuba

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI