Biasanya ibu-ibu memilih kabinet untuk meletakkan barangan di dapur, tapi kalau bijak dan kreatif tiada kabinet pun tetap boleh nampak barang-barang tersusun kemas dan rapi.

Segala-galanya bergantung bagaimana cara ibu-ibu nak menyediakan rak bahan masak sendiri mengikut kreativiti sendiri. Sementelah kini, banyak rak-rak yang tersedia, murah-murah pula tu.


Jom admin kongsikan beberapa barang yang anda boleh dapati di kedai Eco untuk kemudahan di dapur.

#kemasrumahwithhani : 10 barang penstoran dapur wajib beli di Eco perkongsian Hani Mynis!

Ramai yang tanya hani macam mana nak jadikan dapur lebih kemas, sistematik dan tersusun (organised) dan setiap kali soalan ini ditanya jawapan hani satu shj : PENSTORAN! Hehe
Penstoran sngt penting utk sesuatu ruang utk lebih tersusun, tak kiralah ruang rumah yang mana satu. Macam biasa yang selalu hani cakap
“Setiap benda mesti ada rumahnya!”
Dan bila ditanya kat mana nak beli barang2 penstoran ni, mestilah Eco!
Kat dapur hani boleh dikatakan 80% bekas penstoran datangnya dari Eco, dan walaupun harganya Rm2.10, kalau pandai pilih bekas yang bersesuaian mesti akan dapat maksimumkan ruang penstoran kat dapur.
Seperti dijanjikan, Hani kongsikan 10 idea penstoran dapur hani yang datangnya dari kedai Eco. Semoga mendapat idea dan bermanfaat
#doneracun
Kalau dapat like and share lebih 100 hani akan kongsikan Barang penstoran ruang2 lain kat rumah hani yg boleh beli kat eco hahaha nak juga buat ayat cmni haha bagi can lah hahah #ayatgedik #nakhanikongsitak?
P/s: siapa PS Eco mohon tag diri sendiri kat post hani ya hahaha

#1 Bakul
Bakul ialah barang penstoran kegemaran hani yang pertama. Hani suka gunakan bakul dlm satu2 ruang (rak atau laci) untuk cipta beberapa ruang.
Tips hani utk beli bakul.
hani lagi suka bakul bertapak segi empat dari bulat. Lebih menjimatkan ruang dan cantik dari segi visual.
untuk sesuatu ruang, pilih bakul yang sama bentuk, jenis dan warna supaya lebih seragam.
pilih sama ada bakul bertutup atau tidak mengikut keadaan ruang dan barang yang diisi dalam bakul
bonus kalau dapat pilih saiz bakul yang ngam2 muat dalam ruang tu. Hani pernah kongsi tutorial macam mana nak beli bekas yang ngam muat2 dalam satu ruang tu sebelum ni.

# Bekas tipuware
Barang penstoran kedua yg bagi hani pelbagai-guna ialah bekas-bekas tipuware Kalau masuk eco, memang rambang mata hani tengok bekas tipuware yang pelbagai bentuk, saiz dan warna haha
Sama macam bakul, ni tips hani masa nak beli bekas tipuware
hani lagi suka bekas bertapak segi empat dari bulat. Lebih menjimatkan ruang dan cantik dari segi visual.


untuk sesuatu ruang, pilih bekas yang sama bentuk, jenis dan warna supaya lebih seragam.
pilih bekas yang boleh ditindih (stackable) untuk menjimatkan ruang.

IKLAN

Hani gunakan bekas eco utk penyimpanan sayur

#botol rempah kaca
Botol rempah kaca ni bagi hani nampak mahal walaupun harga nya rm2. Tambah-tambah dengan label. Tapi bahagian besi kat penutup nya cepat berkarat kalau tak betul cara penjagaannya.
Hani dah guna setahun tapi so far masih ok tak berkarat. Ni tips utk elakkan penutup bekas ni berkarat
bila lap dengan kain lembap (semasa nak bersihkan) wajib lap semula dengan kain kering. Jgn biarkan dia kering sendiri
jangan letak kat tempat lembap.

Bekas ni pun ada dua bentuk. Satu bertapak segi empat dan satu bertapak bulat. Teka mana satu pilihan hani

#4 bekas kedap udara
Hani guna bekas ni utk simpan pes2 yang hani buat setiap hujung minggu. Bekas kedap udara ni buatkan pes lebih tahan lama. Hani guna utk pes bawang putih dan bawang putih + halia utk pes ni bertahan dua tiga minggu.

IKLAN

#5 rak pengetus pinggan
Hani simpan pinggan utk tetamu dalam ni supaya bila tetamu datang hani angkut dengan rak ni sekali g basuh dan susun semula kat dalam rak ni

Pilihan rak pengetus pinggan kat eco

#6 rak kecil
Rak kecil ni hani rasa sempurna utk tambah ruang penstoran kat sesuatu ruang. Macam hani letak kat atas sinki ni utk hani letakkan botol sabun dan aksesori sinki. Bahagian bawah hani letak bekas bekal makanan yg hani letak sabun dan span basuh pinggan.

IKLAN

#7 jaring besi, s hook dan command hook
Hani gunakan utk sangkut penapis2 hani.

#8 magazine holder

Hani gunakan utk simpan aluminium foil, cling wrap dan ziplock hani. Hani tampal kat pintu tuk maksimumkan penggunaan ruang kat dapur hani. Magazine holder ni hani beli kat ikea tp baru2 ni hani nampak kat eco pun dah jual.

 

#9 pants hanger
Hani gunakan pants hanger utk sangkut plastik sampah yang jenis gulung. Supaya senang nak ambil. Dan juga utk jemur kain lap yang lembap.

# bakul magazine holder
Untuk hani susun botol2 kegunaan pembersihan dan pencucian.

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club