Ruang dapur yang cantik menjadi idaman semua wanita. Maklumlah, bila tempat memasak cantik, hari-hari masak pun tak boring. Masak pun dalam keadaan mood happy. Jika dapur bersepah, nak masuk pun berserabut.

Bagi yang bercadang nak makeover dapur, tak perlu hire tukang atau pakar, kita sendiri boleh buat. Seperti wanita ini, Puan Hani Mynis Semuanya dilakukan sendiri. Lebih menarik, kos pun rendah. Jom lihat idea beliau.

IKUTI PERKONGSIAN INI.

Make over dapur kali ke dua!

The power of wallpaper 

Last time hani dah kongsi hani make over ruang tamu kan? As promised, dalam post ni hani kongsikan ruang dapur pula. Awal tahun hari tu, hani re make over dua ruang ni kat dalam rumah yang kitorang masih menyewa ni 

Sebagai mengubat hati yang sedih sebab tak dapat nak pindah masuk rumah sendiri, Alif Firdaus berikan hani sejumlah bajet untuk hani make over semula ruang mengikut yg hani nak buat di rumah sendiri nanti.

Kalau bab berangan memang bagi kat hani lah kan. Hehe utk dapur hani siap berangan nak buat tema modern/industrial farmhouse, nak ada backsplash khas kat bhgn masak, nak ada pot filler, nak two tone /color cabinet (atas warna lain, bawah warna lain), nak ada island, nak farmhouse apron sink, nak accessories dapur mcm handle cabinet, pot filler, kitchen tap semua warna gold/brass. Nak ada appliances garage, nak ada coffee station, mcm2 lagi hahaha

Alif tengok je senarai hani terus dia azan kat telinga hani. Haha berangan kan percuma, dapat ke tak dapat kena tepuk poket tengok bajet lahh hahahaha

IKLAN

Ok alhamdulillah hani make over dapur ni dan hani dapat 90% dari apa yang hani idamkan dengan bajet tak sampai rm300!

Alif pun terkejut hani boleh stick dalam bajet tak terlebih. Dan hani sangat lah happy sampai cakap kat Alif takmau pindah rumah sendiri dulu lah haha sbb dapur dah cantik. yes, hani puas hati dah gini. Haha so inilah dia dapur rakyat marhaen yang feeling2 kayangan.

Mcm mana hani buat? The power of wallpaper! Untuk project hani dapatkan dapur modern farmhouse ni hani gunakan 6 jenis wallpaper yang berbeza! Betul ni, wallpaper kalau kena cara nya mampu transform sesuatu ruang dengan berkesan. Yg penting tahu where to start and when to stop, gituu.

IKLAN

Cukuplah hani bebel, jom tengok perubahan yang hani buat ya utk hani make over dapur. Ada penerangan dalam setiap gambar ya.

Semoga memberi inspirasi untuk semua mendekor dapur masing-masing walaupun dapur rumah sewa je.

Dapur (before) Dapur hijau hani, dapur ni dah mengalami make over kali pertama pada pertengahan tahun 2017 haritu. Rumah sewa ni mmg kitorang masuk, mmg kosong sekosongnya. Heheh dari tahun 2012-2017 kitorg duk rumah ni almari dapur kebanyakan guna perabot lusuh /yg hendak dilupuskan oleh universiti. Mcm meja exam, hani jadikan meja utk letak dapur gas. Sayang pulak xde gambar dapur masa tahun 2014-2017. Tahun 2017, alif hadiahkan hani makeover dapur dan satu rumah sebagai hadiah tamat phd! Hadiah paling best sampai skrg cannot beat hehe Pertama sekali hani beli perabot dapur satu set. Design color semua kena sama. Satu set alhamdulillah masa tu dapat harga rm770. Ada tiga perabot.
Walaupun murah, satu kekurangan perabot ni ialah kualiti nya lah hehe. Biasalah tu. Hani pun x expect much. Kualiti tang cosmetic tu je. Kayu penutup kabinet ni tak boleh kena air. Nanti dia kembang. So itu lah yg berlaku, pintu kabinet jadi kembang dan bersopak2 haha sakit oo mata. Tp struktur wise almari ni mmg kukuh. So sayang lah nak buang kan. Hehe Apa hani buat ialah, hani kikis bahagian yang kembang kat pintu kabinet/laci tu. Hani sapu gam supaya habuk dia x keluar dah. Hani tampal duct tape supaya dia “licin” serata dengan permukaan kabinet. Akhir sekali hani balut dengan wallpaper. Sebelum tu, hani tanggalkan semua hardware sebelum tampal wallpaper. Contoh hardware ialah pemegang/handle pintu kabinet dan laci tu. Asalnya warna silver kan? Kata nak hardware gold/brass hehe hani spray gold /hitam mengikut kesesuaian. Line gold tu pulak hani tampal duct tape warna gold beli di Eco shj.
Sebelum Coffee station Selain dari hani tampal wallpaper putih kat almari dan spray hitam handle pintu, hani tampal juga wallpaper marble kat permukaan kaunter nya.
Selepas.. Terang sikit kan bila pasang wallpaper putih/marble. Alhamdulillah puas hati. Wallpaper putih dari Mr Diy, wallpaper marble dari Shopee 🤗 Lagi apa yang berubah ialah bekas penstoran. Bekas hijau2 semua hani bagi orang 😂 kecuali yg dalam almari hehe tak tukar pun. Bekas putih ni hani beli kat Daiso
Sebelum Kalau tengok dari gambar ni pun dah boleh nampak kat laci dan bahagian pintu tu dah start kembang sbb kena air. Hehe sakit mata tengok
Selepas Hani make over kabinet ni. Kabinet ni yg 3 in hani beli rm770 tu. Hani balut wallpaper hitam kat bahagian pintu dan kabinet. Hani tampal wallpaper marble kat bahagian kaunter. Line gold tu tampal duct tape fold. Hani spray paint handle2 semua. Perubahan lain, kat para letaknya blender2 tu hani tukar L bracketnya, dan paranya hani balut wallpaper warna kayu supaya padan dengan tema.
Sebelum
Selepas Tak banyak perubahan pun kat sini kecuali tukar wallpaper. Wallpaper bata hitam putih ni hani beli kat shopee.

Menarik kan! Boleh cuba idea yang dicadangkan oleh wanita ini. Selamat mencuba!

Kredit: Hani Mynis