Dek angkara harta pusaka, lima anak membuat laporan polis mendakwa ibunya telah mengadaikan geran tanah arwah ayahnya.

Berita ini telah mengemparkan para netizen yang memberikan pelbagai komen. -Sebagaimana laporan Kompas.com baru-baru ini.

Wanita tua dikenali sebagai Rodiah yang berusia 72 tahu sebak tidak dapat menahan tangisan apabila mengetahui dakwaan itu dilakukan oleh anaknya sendiri.

Tiga hari selepas suami meninggal 5 anak tuntut harta.

Lapor Kompas.com lagi, warga emas itu memberitahu, anak sulungnya, sering meminta empat geran tanah seluas hampir satu hektar itu yang disimpannya selepas suaminya, Zein Choir meninggal dunia.

Malah, semua anaknya, seramai lima orang telah mendesak supaya tanah tersebut diagihkan segera. Kejadian itu berlaku selepas tiga hari bapa mereka meninggal dunia.

Ambil geran secara senyap

IKLAN

Wanita itu mendakwa tidak menyangka tindakannya yang tidak mahu memberikan geran kepada lima orangnya telah mengakibatkan anaknya membuat laporan polis, sedangkan secara senyap-senyap telah menggambilnya.

“Saya tidak menyangka anak sendiri akan laporkan ibu mereka kepada polis. Anak-anak mendakwa saya gadaikan kesemua geran tanah itu dengan harga 500 juta rupiah (RM146,840).

“Saya ada lapan orang anak dengan tiga daripadanya tinggal bersama saya dan lima yang lain duduk berasingan. Kelima-lima anak itulah yang laporkan saya kepada polis,” katanya yang lumpuh kedua-dua kaki akibat strok dan hanya mampu bergerak menggunakan kerusi roda, .

Trauma

IKLAN

Perlakuan mereka itu telah membuatkan dirinya menjadi trauma dan sering merasa takut apabila mendengar bunyi pintu rumahnya diketuk. Dia takut didatangi kelima anaknya kerana sering diancam.

Perlakuan lima anaknya itu membuat dirinya trauma. Dirinya sering merasa takut ketika mendengar bunyi pintu rumahnya diketuk. Bimbang sering diancam oleh anak-anaknya.

“Saya pasrah saja dibuat begini. Saya punya Allah SWT, serahkan semua nasib kepadanyaNya,” katanya sambil mengusap air mata.

Sumber: Kompas.com

IKLAN

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

“Saya Pasrah Dibuat Begini. Ibu Usia 72 Tahun Trauma Lima Anak Buat Laporan Polis Dakwa Gadai Geran Tanah Pusaka.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI