Kacang bendi adalah sayuran ulaman yang sedap dimasakan dalam hidangan kari, agen pemekat dalam sup disebabkan teksturnya yang berlendir. Sayuran ini sememangnya disukai kerana faedah kesihatannya. Ia mengandungi kalium, vitamin B, vitamin C, asid folik, dan kalsium.

Dengan kerap memakan kacang bendi, ia boleh membantu mencegah penyakit buah pinggang. Satu kajian yang dijalankan pada tahun 2005 yang diterbitkan oleh Jurnal Perubatan Jilin mendapati bahawa pesakit yang makan kacang bendi setiap hari menunjukan pengurangan tanda-tanda klinikal kerosakan buah pinggang lebih tinggi daripada mereka yang menjalani diet diabetes. Ini sangat membantu kerana separuh daripada kes penyakit buah pinggang berkembang daripada diabetes.

Sekiranya mempunyai kawasan tanah di rumah, bolehlah menanam bendi. Jom semak perkongsian ini yang memberi tip untuk membantu bendi tumbuh subur dan gemuk-gemuk. Moga memberi manfaat kepada yang suka berkebun dan memasak sayur bendi.

IKUTI PERKONGSIAN INI.

 

Cara saya menggemukkan pokok bendi

1) Longgokkan sisa nasi basi, kerak nasi. Nasi yang saya gunakan ini adalah nasi yang dah 4 hari tak habis. Tak semua pokok sesuai dilonggokkan di perdu, boleh diletakkan agak jauh dari perdu pokok. Contohnya pokok yang mempunyai batang lembut seperti pudina, selom, kangkung.

2. Masukkan apa sahaja sisa yang ada didapur seperti kulit bawang, kulit kentang, sisa sayur. Kecuali bahan berbau seperti kulit ayam, perut ikan.

3. Masukkan sedikit tanah untuk menutupi sisa. Nanti takut diselerakkan oleh tikus, burung gagak.

4. Siram pokok seperti biasa. Gunakan siraman halus supaya tanah tidak dilarikan oleh aliran air. Dah makan nasi, tak minum air- risau tercekik nanti . Sebenarnya bila kita letakkan atau siram apa apa baja, kita perlu siram dengan air secukupnya, prinsip ini tak terguna pakai untuk tanaman hidroponik.


Longgokan sisa nasi

IKLAN

Masukan juga kulit bawang.

Timbus dengan sedikit tanah

IKLAN

Siram seperti biasa

Inilah bendi yang suka makan ‘nasi’.

Jimat belanja dapur. Dapat makan bendi segar-segar. Buat ulam pun sedap ni.

Selamat berkebun.