Menjelmakan bilik tidur yang cantik dan selesa sebenarnya bukan terletak pada pilihan barangan yang mahal semata-mata. Malah jika kena gaya dan bijak pula mencipta konsep dekorasi, ruang bilik yang biasa-biasa juga mampu terlihat indah dan sempurna.

Malah menurut  Hani Mynis lagi tentang  apa yang penting tentang dekor ruang bilik ini adalah kemas!

Nak tahu apa yang dilakukan oleh Hani untuk pastikan biliknya kemas dan dalam masa yang sama terlihat cantik, jom semak perkongsian bermanfaat daripadanya ini.


Idea dekor dan penstoran bilik tidur

Hani kongsikan idea dekor dan penstoran di bilik tidur utama rumah Hani yang tidak seberapa ni hehe. Sebenarnya dah lama Hani berhutang idea dekor dan penstoran bilik tidur Hani kan hehe Sampai dia keluar surat khabar dulu baru keluar kat Facebook and IG Hani haha. Bilik tidur Hani ni dah banyak kali berubah-ubah style mengikut situasi haha, situasi sebelum Aqil lahir, situasi masa Aqil baby (pagar keliling katil tu haha) dan sekarang kembali ke pada konsep bilik tidur ku, hotel tak payah check-out kononnya haha

Ni hani kongsi beberapa tips untuk bilik tidur yang kemas (cantik tak penting, yang penting kemas )

KATIL/TILAM

Pertama, semasa membeli katil, selain dari cantik, untuk orang yang jenis banyak barang, pilih katil yang boleh beri kita ruang penstoran tambahan tersorok. Hani beli katil ni masa baru kahwin, benda pertama hani cari ialah ruang penstoran yang tersorok.

Nak Bilik Kemas & Cantik Ala-ala Hotel, Ibu Ni Kongsikan Tip Menghiasnya. Mak-mak Mesti Suka!

Katil hani ada ruang penstoran di kepala katil, untuk hani simpan extra cushion dan selimut. Di bawah katil hani simpan baby cot Aqil masa dia baby dan beberapa bingkai gambar yang hani dah tak guna. Tapi tak Nampak kan? Haha. Hidden storage is the key.

Sebab kita tak nak bilik tidur terasa seperti stor apatah lagi bilik tidur utama. Kedua, if possible, susun kedudukan katil secara klasik ala-ala di hotel bukan dirapatkan di dinding untuk memudahkan kita menukar cadar saban minggu.

p/s: cadar seeloknya ditukar seminggu sekali (minimum)

MEJA SISI

IKLAN

Semasa membeli meja sisi (side table), pilih meja sisi yang ada ruang penstoran seperti laci. Banyak kegunaannya ruang penstoran di sebelah katil di bilik tidur. Side table bahagian Hani, Hani tempatkan item untuk rutin malam Hani dan beberapa item kecemasan Hani dan Aqil.

Nak Bilik Kemas & Cantik Ala-ala Hotel, Ibu Ni Kongsikan Tip Menghiasnya. Mak-mak Mesti Suka!

Bila dah baring tahulah macam mana lecehnya nak bangun ambil barang di ruang tamu atau pantri kan. Bonus sediakan dua meja sisi untuk “his side” dan “her side”. Meja sisi hani ni Hani dari Lennart Drawer sahaja, hani spray kan gold dan pasang tombol di laci pertama.

side table bahagian Hani wajib ada 
1. lampu tidur
2. dessert diffuser kesayangan 
3. tray kecil utk hani letak cincin dan getah rambut
4. belakang pasu bunga ada botol air, bukan untuk minum haha tapa ni air untuk letak dalam diffuser haha rajin sngt kan nak pegi bilik air topup air hahaha

laci-laci hani
laci pertama : untuk barang kegunaan rutin malam hani, so practical hehe
laci kedua : barang kecemasan Aqil
laci ketiga : barang kecemasan bilik dan Hani juga

 

MEJA SOLEK 

Sama macam katil dan meja sisi, pilih meja solek yang ada banyak ruang penstoran. Atau boleh je DIY sendiri meja solek kalau meja solek di pasaran tak beri penstoran yang mencukupi untuk harta karun korang kan.

Nak Bilik Kemas & Cantik Ala-ala Hotel, Ibu Ni Kongsikan Tip Menghiasnya. Mak-mak Mesti Suka!

IKLAN

Memandangkan penstoran untuk meja solek Hani tak tersorok, Hani pastikan barang untuk penstoran itu cantik lah hehe dan kebanyakannya Hani beli di Eco sahaja.

Hani Diy ruang meja solek dari dua rak Lerberg Ikea dan satu laci (yang asalnya ada di dalam almari pakaian tapi tidak praktikal untuk ia berada di dalam almari (Hani tak guna untuk simpan barang), so Hani sangkutkan di dinding jadikan meja solek. Untuk bilik anak-anak yang bersekolah boleh gantikan dengan meja belajar.

 

RUANG SOLAT

Pastikan ada ruang lantai mencukupi untuk dibentangkan sejadah. Dan diletakkan rak/penyangkut kelengkapan solat. Hani guna kan tangga hiasan beli di Shopee sahaja untuk sangkut sejadah dan telekung.

Nak Bilik Kemas & Cantik Ala-ala Hotel, Ibu Ni Kongsikan Tip Menghiasnya. Mak-mak Mesti Suka!

ALMARI PAKAIAN

Almari pakaian (optional) – semasa membeli almari pakaian, beli almari yang tinggi dan mempunyai ekstra penstoran di atas almari. Untuk master bedroom, jika ada almari pakaian di dalamnya, Hani tak galakkan untuk meletakkan barang di atas almari. Biarkan kosong sedap mata memandang.

IKLAN

Jika terpaksa letakkan barang, pastikan kotak penstoran itu sendiri cantik dan tak nampak seperti kotak penstoran tapi nampak seperti part of dekor. Untuk yang nak buat build in kabinet almari, pastikan buat sampai ke siling untuk maksimumkan penggunaan ruang menegak. Hani tak simpan pakaian di master bedroom.

BARANG PERHIASAN

Minimumkan barang dekor di bilik, biar tak banyak tapi cantik. Ambil contoh dekor di bilik tidur hotel, satu bingkai seni gambar atau sekumpulan seni di atas kepala katil, sepasang lampu tidur, optional bunga hiasan dan beberapa statement piece di meja sisi.

Nak Bilik Kemas & Cantik Ala-ala Hotel, Ibu Ni Kongsikan Tip Menghiasnya. Mak-mak Mesti Suka!

 

WARNA BILIK

Warna bilik – warna putih paling selamat untuk bilik yang kecil nampak lebih besar. Pilihan lain pilih warna yang asasnya biru. Seperti biru laut, navy blue, dan turquoise

Itu sahaja lah idea dekor hani yang tak seberapa haha

Semoga bermanfaat.

sumber : Hani Mynis