Kesan kotoran dari alat solek terutama bedak melekat pada tudung memang sukar untuk ditanggalkan. Nak nak lagi bagi mereka yang memiliki kulit wajah jenis berminyak atau mereka yang suka memakai alat solek.

Adakalanya mengambil masa yang lama nak hilangkan kotoran tersebut mungkin pencuci yang digunakan kurang berkesan. Nak gosok lebih-lebih bimbang rosak pula tudung tu terutama jenis fabrik lembut.

Majalah Keluarga berkongsi petua bagaimana mahu menghilangkan kesan minyak dari alat solek yang terkena pada selendang.

Tip ini adalah daripada puan Tyma Saidini menerusi laman facebooknya. Jom cuba.


“Assalammualaikum girls semua ..kat sini tyma nk share tip cuci shawl yang ada kesan minyak muka .. girls memang suka mekap kan tapi bila cuaca panas muka kita mula pecah minyak dan minyak dari krim faundation menepek pada shawl .. susah nak hilankan kotoran lepas mencuci ..

“Dulu pernah cuba buat cara yang viral dengan letak bedak baby sebelum rendam dengan pencuci.. tapi gagal tak jadi apa .. tapi tyma buat je camni ..bilas dengan air pencuci kemudian letak bedak serbuk sekali. Kalau nak tahu hasil silakan mencuba . Tyma pakai Carrie Junior punya bedak serbuk.


 

Tip Tanggal Kotoran:

1) Masukkan tudung ke dalam baldi dan letakkan bahan pencuci yang biasa anda gunakan.

IKLAN

2)Kemudian masukkan air dan campurkan sekali bedak (tidak kira jenama). Gosok dengan lembut dan bilas bersih.

Posted by Tyma Sadini on Sunday, 11 June 2017

 

IKLAN

Posted by Tyma Sadini on Sunday, 11 June 2017

Cara ini bukan sahaja mudah dilakukan dan apa yang pasti, cukup berkesan untuk menanggalkan kesan makeup pada selendang.

Selamat mencuba!

Sumber : Tyma Sadini