Pernah tak lalu kat bahagian herba, rambang mata tengok jenis rempah yang ada kat rak kat pasaraya? Bukan rambang sebab apa, rambang tak tahu nak pilih sebab tak tahu apa fungsinya. Haha! Betul tak?

Nak-nak lagi fungsi untuk letak kat makanan western, kadang sampai tak tahu nak beli yang mana, time tu mula la main borong je semua, lepas tu terbiar je tak terguna. Membazirnya!!!

Haa nak tahu apa perbezaan herba-herba tu? Meh tengok perkongsian dari Syida Dea Lurve’ A ni. Barulah lepas ni tak ragu-ragu nak pilih rempah yang ada kat kedai. Kan?

Oregano nie sedap letak dalam aglio olio. Tp mama byk tibai je letak dalam egg muffin, carbonara, murtabak telur, fritters, daging perap. Semua sedap tp jgn byk ya sbb kalau lebih boleh jadi pahit.

Kalau nak bakar ayam ke, kentang ke nak kasi warna merah2 lawa mcm alala ayam goreng mamak, korg gaul la parika nie. Rasa x pedas langsung. Sedap pon sedap. Kalau anak dah pass capsicum baru boleh guna yg nie ya.

Paling byk jasa so far. Korg kalau nak buat sauce bolognese yg bau and raaa sebijik mcm sos prego tu, wajib tabur mix herbs nie ok. Rasa and bau dia sgt sedap. Mama campak je dalam sup, dalam pasta, dalam baked potato, masak lemak pon sedap wangi je. Kalau opa x poopoo dua hari, letak nie je confirm lepas tu smooth je.

IKLAN

Sedap and ada sikit rasa2 masin. Kalau tgk ing mmg xde salt. Tp rasa dia tu dah boleh menambah flavour. Kalau nak goreng2 kunyit je mama gaul lauk dgn ini lah + kunyit. Sedap bau pon bes. Selain tu mama campak je dalam apa2 yg kena guna garlic kalau malas sgt. Bagus nie superfood.

Tabur lepas pasta dah siap as garnish. Mama tabur je atas telur, atas kentang putar, atas kuah2 pasta. Sedap and wangi. Kalau jumpa yg fresh lg sedap. tp kalau xde yg nie pon ok.

Mama suka letak dalam perapan or apa2 makanan mcm sup, goreng2 sayur..rasa dia sedap and berangin.

Immume booster nie. mama guna blackpepper yg powder. Blend kering halus biji2 nie. Setiap kali nak, amik hujung sudu masukkan. Letak dalam masak blackpepper, sup, marinate, goreng gorengan pon sedap. Letak sikit je jgn byk. kang pedas anak x suka pulak.

Korg mesti selalu je jumpa apa2 pastry yg guna cinnamon kan. Sedap cinnamon nie..dia bg rasa naturally sweet tp x la manis mcm gula. Gaul dgn apple then baked, buat pie, tabur cinnamon and tambah madu pon sedap. mama masukkan dalam pancake, muffin, tabur atas french toast, or pastry. Sedap. Sweet & savoury gittew.

Kalau buat sayur goreng tgk sayur warna pucat x menarik tu, korg boleh la titis kan sikit sesame oil nie. Bau dia alala2 chinese food. Masuk dalam bubur pon bau ala ala bubur mcd. Mama guna utk marinate jugak. Nnt bau semerbak. Try!

Fungsi mcm cinnamon powder.

Lebih tertumpu pd masakan italy mcm pasta or pizza. Lebih kurang mix herbs je tp herbs lain ya. Sedap and wangi!

Nie jintan je. Kalau x rasa nak cari, blend ajo biji jintan tu sekali masa blend bebawamg utk spice. Sedap!

p/s : Nak beli barang dapur yang cantik-cantik? Meh tengok kat sini!