Jika berbicara soal duit ni memang tak habis. Semua dalam kehidupan memerlukan duit untuk bergerak. Namun kena ingat, jangan pula kita jadi hamba duit.

Cuma duit ini adalah untuk memberi keselesaan hidup bagi membantu kita memehuni keperluan dan kehendak.

Bukan sahaja untuk diri kita sediri tetapi pasangan, ibu bapa, anak-anak serta juga adik beradik.

Artikel Berkaitan: “Don’t tell them. Show them.” Faizal Tahir Kongsi Didik Anak Solat. Kecil-Kecil Dah Pandai, Sejuk Perut Ibu Mengandung Kan!

Artikel Berkaitan: “Ajar Anak Disiplin Kena Konsisten.” Cara Johan & Ozlynn Didik Anak, Wajib Baca Al-Quran Lepas Solat Subuh!

 

Nak Masuk Tahun 2023 Duit Asyik Tak Cukup, Rupanya Salah Cara, Ini Nasihat Pakar Kewangan
Harith Faisal merupakan perundiang kewangan yang sering berkongsi tip kewangan

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

Bahkan kita juga mampu membantu golongan yang memerlukan jika pendapatan kita telah mencapai tahap yang membanggakan.

IKLAN

Namun nak mempunyai pendapatan yang mengkagumkan bukan jalan yang mudah perlu ada perancangan dan kesungguhannya.

Sebagaimana nasihat perundingan kewangan ini, Harith Faisal yang memberi respon mengenai suatu persoalan di media sosial baru-baru ini.

Nasihat beliau menjadi rujukan untuk kita bangkit merangsang semangat untuk meningkatkan taraf ekonomi keluarga.

Dah nak masuk tahun 2023, cepat bangkit! Masa tak menunggu kita!

Nak Masuk Tahun 2023 Duit Asyik Tak Cukup, Rupanya Salah Cara, Ini Nasihat Pakar Kewangan

 

IKLAN

Berikut perkongsian Harith Faisal yang boleh dijadikan panduan perancangan kewangan anda buat yang belum berkahwin atau bujang.

Kalau kau bujang dan tak boleh simpan 30% daripada gaji maksudnya gaji kau tak cukup tampung hidup kau. Ada dua perkara yang kau boleh buat.

1. Cari side income
2. Tukar kerja lain
3. Berjimat cermat
Nak berjimat, boleh. Tapi ada limit dia. Tak semua orang boleh downgrade lifestyle. Bukan senang tau. Dah terbiasa weekend jalan-jalan spend RM200-300 takkan tiba-tiba nak duduk rumah saja kan.
Tukar kerja lain pun tak membantu sangat. Iyalah, kau punya skill setakat tu saja, lagipun sekarang ni orang ramai tak berani tukar kerja sebab nak bersedia hadapi recession. Pernah dengar kan..
“Last in, first out.”

CARA DUIT TAMBAHAN SEKARANG

Jadi, cara yang paling sesuai sekarang ni adalah cari side income. Walaupun side income tu bersifat aktif pun layan sajalah. Contohnya, buat Foodpanda, Grab, jadi dropship, ambil upah mengajar tuisyen.

Kalau kau nak buat side income yang satu hari nanti bakal jadi lifetime career, alang-alang kau yang boleh bagi kau passive income. Contohnya, ejen takaful, ejen hartanah, ejen unit trust, ejen jual emas dll.
Cubalah! Tak salah pun explore benda baru.
Sumber:  Harith Faisal

 

IKLAN

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Nak Masuk Tahun 2023 Duit Asyik Tak Cukup, Rupanya Salah Cara, Ini Nasihat Pakar Kewangan