Seakan sudah menjadi kebiasaan bila sudah memiliki kediaman sendiri perkara pertama dilakukan mesti ubahsuai rumah. Terutamanya pada bahagian dapur, maklumlah biasanya dapur yang disediakan oleh pihak pemaju ada kalanya ruangnya  begitu sempit dan terhad.

Pun begitu, dalam proses untuk lakukan ‘renovate’ bukan boleh ikut sesuka hati kita sahaja. Ada proses-proses yang perlu dilakukan dan paling penting memohon dengan Pihak Berkuasa Tempatan.

Hal ini mungkin ada yang tidak tahu, oleh itu seorang arkitek yang dikenali sebagai Ahmadkhairul Sabirin telah berkongs info berkenaan kos yang perlu dibayar kepada pihak-pihak tertentu sebelum lakukan ubah suai rumah di salah satu group pertukangan di media sosial untuk info bersama.

BERAPA KOS PERMOHONAN UBAH SUAI RUMAH KE PBT?
Kita ambil senario katalah arkitek dah siapkan pelan dan tinggal nak submit ke kaunter PBT untuk luluskan pelan renovation, berapa duit kita kena ready. Sebelum tu, kenapa mesti bayar ke PBT?

Ini memang dah termaktub dalam kitab paling ulung di kalangan aritek iaitu Uniform Building By Laws 1984 (UBBL), any alteration on existing building perlu dibayar ke majlis dengan rate sekian-sekian. Boleh tengok dalam buku tu di Jadual Ke 5.

Kalau tak nak buka buku, jangan risau, dalam borang submission ke PBT pun majlis dah tulis siap-siap. Umumnya fee ke PBT berkait rapat dengan jumlah area tambahan dalam square meter. Dia tak pakai square feet.

Contoh rumah Pak Jabit ni nak tambah belakang rumah dia pasal tempat tu tempat ternak hantu, lebih baik dia besarkan dapur. Walaupun berhantu, at least dapur dia besar, isteri pun gembira. Abi Hurairah dan Sofi pun boleh lepak ngopi.

Walaupun asal dari kampung, Pak Jabit tahu kena hire arkitek. Arkitek dah buat kira-kira, luas kawasan tambahan ialah 212 sqf = 19.7 sqm. Adalah sikit dinding berubah dalam tu, maknanya ada pertambahan struktur kekal dan perubahan layout dalaman. Lepas tu dia nak buat pagar batu juga belakang. Ok faham?

So kira-kira dia begini :
19.7 sqm x 7 = RM 70 (tambahan kekal tingkat bawah)
RM 18 (perubahan layout dalaman)
RM 4 (tambahan pagar belakang)
Total = RM 92
* boleh rujuk gambar untuk lebih clear kiraan.

So Fee Proses Pelan ialah RM 92 saja. Tu ja?

Belum habis lagi. Ada lagi fee tambahan :
i) Wang cagaran pelan
ii) Wang permit letak barang binaan
iii) Khidmat tong roro
*ikut majlis juga ya, lain tempat rate boleh berbeza

i)Wang Cagaran Pelan
Ini nama lain deposit lah. Majlis pegang duit ni supaya kita tak buat lain dari yang kita submit. Boleh dapat balik jangan risau. Rate bergantung pada majlis juga. Ada yang bermula hingga RM 500. Aku kena RM 2000 waktu reno runah klien dalam 3000 sqft.

ii) Wang permit letak barang binaan
Kadang barang binaan letak luar rumah, itu biasa dan itu pun bukan kawasan kita dah. Jadi ada permit untuk itu juga. Tak mahal. Around RM 200-RM 300

iii) Tong roro
Eh ni kita kena bayar majlis juga ka?? Ya. Kena. Sekarang sudah lain. Ikut lah berapa kali kita nak pakai, boleh contact vendor dia. RM 230 sekali aku pernah kena. Kalau 4 kali, hah kali lah 4.

Summary ( anggaran ) kos permohonan ubahsuai :
i) Fee proses pelan = RM 92
ii) Cagaran = RM 500 ( Dapat balik )
iii) Permit letak barang = RM 200
iv) Tong roro = RM 230 x 2 = RM 460
Total = RM 1252 fee ke majlis. Tak mahal kan? Ok lah tu. Haha.

IKLAN

Semua ni kena bayar di kaunter selepas officer dah check pelan dah ready untuk dibawa ke atas untuk proses kelulusan. Kalau ada pembetulan lagi dia akan inform ke arkitek suruh repair kelulusan.

Bayangkan pula kalau tak submit, 10 atau 20x ganda fee proses pelan (ikut majlis),
RM92 x 10 = RM 920 denda saja.(berdasarkan fee proses pelan) Ini kalau area rumah besar tu saja, kalau tambah area 3 bilik besarnya, siap dapur dan ruang tamu tepi, tak ke mahal dendanya. Dah lah kena denda, kena submit balik pula tu.

Nak reno lebih baik ikut jalan yang betul. Patuh undang-undang. Lebih berkat kerja tu.
*sekali lagi nak cerita ini anggaran sahaja ya. Boleh contact majlis dan minta checklist submission renovation rumah. Dalam tu biasa ada jadual kira fee sekali.
Ini cara kiraan mudah. Kalau tambah toilet,kolam,dan lain-lain ada juga cara kiraan lain. Boleh tanya lebih lanjut di PBT berdekatan.
Harap membantu!

Sumber : Ar Ahmadkhairul Sabirin

 

IKLAN

 

ARTIKEL MENARIK:“Niat Asal Cuma Cuci Mata, ‘End Up’ Ada Juga Beli Barang Tak Perlu…” -Elak Boros Begini Boleh Buat!

LAGI ARTIKEL MENARIK :“Rumah Persaraan Sebaiknya Kecil & Setingkat Sahaja”-Dr Azizul Azli Jelaskan Cara Nak Persiapkan Rumah Persaraan!

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club