Keberkatan rezeki adalah antara perkara utama yang mesti dititikberatkan dalam hidup. Rezeki bukan sekadar wang, harta, makanan dan minuman.

Sebaliknya jodoh, anak, pangkat, nama baik, kedudukan dan sebagainya juga boleh disebut sebagai rezeki.

Artikel Berkaitan: “Don’t tell them. Show them.” Faizal Tahir Kongsi Didik Anak Solat. Kecil-Kecil Dah Pandai, Sejuk Perut Ibu Mengandung Kan!

Artikel Berkaitan: “Ajar Anak Disiplin Kena Konsisten.” Cara Johan & Ozlynn Didik Anak, Wajib Baca Al-Quran Lepas Solat Subuh!

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

1. Sentiasa Berasa Cukup
Perbelanjaan sentiasa cukup walaupun rezeki kecil. Masih dapat membeli barang keperluan keluarga dan menyimpan untuk masa depan. Terdapat sesetengah orang walaupun bergaji besar, masih berasa tidak cukup dan mahu lebih daripada sedia ada.

Selain faktor perancangan kewangan, kecukupan wang juga dipengaruhi oleh manusia yang sentiasa mahukan semua dan sering mahukan sesuatu yang lebih. Sedangkan jika diturutkan keinginan manusia, segunung emas pun masih tidak mencukupi.

IKLAN

2. Mudah Solat dan Beribadah
Keberkatan rezeki juga dapat dilihat apabila kita berasa mudah untuk melakukan amal kebaikan seperti solat, sedekah dan ringan untuk membantu orang lain.

Hal ini kerana setiap pendapatan yang diperoleh akan menjadi makanan dan darah daging, lalu membentuk hati kita. Dengan itu jika kita telah terbiasa dengan sesuatu yang baik, maka mudah juga melakukan kebaikan dan berasa takut untuk melakukan kemungkaran.

3. Keluarga Stabil dan Bahagia
Keluarga yang bahagia bermula dengan rezeki yang baik dan berkat. Jika perlakuan ahli keluarga kita baik dan harmoni, juga merupakan petanda akan keberkatan rezeki oleh Allah S.W.T. Pendapatan yang haram seperti hasil makan rasuah hendaklah dielakkan kerana ini boleh menganggu keberkatan rezeki dan kehidupan seharian.

4. Akan Dijauhkan Daripada Bala Allah S.W.T
Apabila seseorang berasa cukup dan tenang dengan rezeki yang diperolehnya, dia akan mudah bersedekah dan tidak berkira-kira untuk memberi kepada orang lain.

Sesungguhnya amalan bersedekah ini bukanlah sesuatu amalan biasa, tetapi amalan yang mampu menolak bencana dan kemurkaan Allah S.W.T. Sabda Nabi S.A.W:

IKLAN

5. Anak-anak Berjaya dan Berakhlak Baik
Rezeki yang berkat, melahirkan insan yang bertakwa dan taat kepada Allah dan Rasul-Nya. Mereka juga mampu cemerlang dunia dan akhirat, walaupun mungkin tidak menjadi orang terkaya di dunia.

Semua ini adalah kerana rezeki yang berkat yang akan menjadi darah daging dan mengisi hati agar menjadi terang dan tenang. Banyak contoh yang dapat dilihat apabila golongan yang bermasalah mendapat sumber rezeki daripada hasil pendapatan yang haram, judi contohnya.

Sumber: Bidadari.my

 

IKLAN

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Nampak Biasa-Biasa Aje Tapi Ini 5 Tanda Rezeki Itu Berkat, Kena Tahu!

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI