Memiliki kediaman yang selesa,cantik berhias dan menepati citarasa tentu menjadi impian kita semua yang berumah tangga.

Apatah lagi jika dapat direalisasikan dengan bajet yang rendah. Tentu puas hati dibuatnya. Ini sebagaimana yang dikongsikan oleh Hafiz Helmi yang menghias rumahnya dengan memasang wainscoting menggunakan pvc, dimana harganya tidak terlalu mahal dan mudah dipasang.

Nak tahu lanjut, jom semak perkongsian daripadanya.

Salam warga KKD, memandangakan ramai yang mesej saya dan tanya tentang PVC Foam wainscoting ni.

So saya decide nak terangkan detail dekat mana nak beli dan bahan-bahan yang nak digunakan untuk pasang.

PVC foam ni sangat ringan dan senang nak bentuk dan lekat di dinding berbanding jenis getah yag berat dan susah lekat di dinding.

Bahan yang saya gunakan:

1. Pembaris 45 darjah


2. Gam Dunlop (beli di mana-mana kedai hardware/diy rm3.50 per bottle)
3. Gunting
4. Manilakad tebal/cupboard ( untuk buat kotak)

Pembaris 45 darjah saya gunakan untuk jadikan guide untuk potong bahagian hujung.untuk penyambung supaya nampak lebih kemas.

Step:

1.Step 1st buat petak gunakan manilak kad atau cupboard

IKLAN

2.Lekat cupboard dekat dinding. Kemudian sapukan gam bahagian belakang pvc wainscoting.

3.Lekat pvc wainscoting ikut cupboard atau manilakad yang dah dilekatkan di dinding supaya pvc foam ni lekat dengan lurus baru cantik..hehe kalau tak pakai board ni pun boleh terus lukis di dinding sebab tujuan dia hanya sebagai guide sahaja.

4.Kemudaian sampai di bahagian hujung, gunakan pembaris 45 darjah dan gunting untuk penyambung line petak yang seterusnya.(boleh tengok gambar)

Untuk beli lining ni saya beli direct shopee kat sini saya sertakan link.

IKLAN

Ada dua size satu 3cm lebar dan 1 lagi 6cm lebar. Warna putih siap-siap so tak perlu cat dah. Kalau nak cat warna sama dengan dinding pun boleh tak ada masalah.

-3cm lebar

https://shopee.com.my/product/66153410/2218094919?smtt=0.0.9

-6cm lebar

https://shopee.com.my/product/66153410/1869989725?smtt=0.0.9

Bagi saya wainscoting pvc foam ni memang menarik nampak real macam yang kayu dan yang paling penting senang nak pasang sorang-sorang pun boleh buat sebab pakai gunting sahaja potong tak perlu professional tools dan kos sangat-sangat murah.

Sumber : Hafiz Hilmi via Kelab Kaki Deko